Wednesday, July 26, 2017

PENTINGNYA LECITHIN UNTUK KITA SEMUA

Lepas belajar produk Lecithin ni, ketawa pulak saya.. sebab dulu orang sekeliling akan bagitahu saya slow, lembab, lambat pickup.. Baru tahu saya kurang Lecithin rupanya.


Ada tak org yg mcm tu? slow, lemah, lembik, lambat pickup, susah nak ingat, susah nak faham? Maybe anak-anak kita? Sebab org yg slow/lembab ni, bukan genetik atau bukan dilahirkan lembab tapi kerana tidak cukup nutrisi yg dipanggil Choline.

Bila tak cukup Choline, dia tidak dapat hasilkan neurotransmitter acetylcholine dgn cukup. Untuk sel saraf berhubung antara satu sama lain. Sepanjang saraf, message2 daripada otak di bawa dalam bentuk cetusan elektrik halus. Bila sampai dihujung dia akan melompat dan berpindah ke saraf lain. (Sel saraf dijadikan individual tidak bersambung, cara message disampai melalui lompatan agar lebih cepat daripada bersambung) Subhanallah..

Jadi, untuk jadi cekap pantas berfikir sekejap je boleh pick up, kene banyakkan acetylcholine. Acetylcholine yang banyak, maka message boleh ditarik/dibawa dengan cepat.

Shaklee menghasilkan Lecithin, supplement melengkapkan keperluan sesetengah sebatian penting yang badan kita perlu dapat daripada makanan. Diperbuat daripada soya yang mana manusia perlukan untuk membentuk sel membrane.

Lecithin bersama2 dengan kolestrol penting utk membina sel membrane. Hati juga, boleh menghasilkan kolestrol (so tidak perlu pengambilan kolestrol yang berlebihan) sel membrane ini sangat perlu berada di dalam keadaan telap supaya bahan-bahan drpd luar seperti gula, vitamin2, perlu menembusi/ masuk ke dalam sel dgn selamat. Jadi ia perlukan lecithin (bahan utama protein, vit c dan beberapa lagi) baru jadi kenyal atau telap.

Lecithin juga sejenis lemak tepu yang terdapat drpd soya. Lecithin sangat perlu utk membantu memcernakan/menyerap/melarutkan vitamin larut lemak (Vitamin A, D, E, K) bersifat menghaluskan molekul lemak drpd besar ke kecil senang nak keluar kalau terlebih dan senang digest.

Lecithin sangat bagus utk liver, boleh kurangkan lemak dihati. Kurang lemak, kurang toksin dihati.
Jikalau seseorg ada gallstone/ batu dipundi hempedu (90% dibentuk drpd bentuk lemak). Bila makanan berlemak menyaluti tablet2 tertentu, dia akan dibawa ke gallbladder tempat proses disitu. Dia akan dikerjakan oleh bile pigment. Lecithin boleh menghancurkan dan dikeluarkan oleh badan.

Membantu menjaga kesihatan prostate juga melancarkan pembuangan najis

Untuk slimming, dia mencairkan/menghancurkan lemak di bawah kulit. Tapi lemak didalam organ tidak boleh hancur dengan lecithin semata. Wajib ada omega. Omega boleh pergi lebih dalam.

Kalau perasan anak2 mcm lambat faham ke lambat pickup di dalam pembelajaran, bantulah mereka dengan Lecithin supaya lebih banyak sel berhubung dan cepat menjadi lebih cekap dan yang pantas fikir.

Oleh itu jangan berlengah lagi untuk adakan bekalan/stock Lecithin di rumah untu DIRI SENDIRI, SUAMI / ISTERI DAN ANAK-ANAK TERSAYANG

Hubungi saya,

Siti Marlina binti Badaruddin
Shaklee ID 859745




No comments:

Post a Comment