Thursday, February 23, 2017

Lecithin Pilihan Semulajadi Mengurangkan Bengkak Susu

BENGKAK SUSU kenali sebagai “Duktus tersumbat / Radang duktus”. Bengkak susu disebabkan oleh payu dada yang tidak dikosong dengan sempurna oleh bayi semasa menyusu.

saluran susu tersumbat dan pecah , membengkak
Jika payu dada tidak disalirkan dengan betul, susu akan terus  dihasilkan dan menyebabkan pembengkakan. Susu ini akan dipaksa mengalir ke tisu sekitar yang akan menyebabkan radang, tisu jadi merah, panas dan sakit.

Biasanya jika bengkak bertambah serius, kita akan cenderung untuk merasa badam seram sejuk seperti akan demam dan mungkin disertai dengan mastitis dan ianya bukanlah tanda jangkitan (walaupun mastitis boleh menjadi jangkitan, selalunya ia adalah radang). Perasaan seakan-akan demam ini adalah tanda bahawa badan bertindak kerana menyangkakan susu itu sebagai protin asing dan sistem imuniti anda bertindak melawannya.

ANTARA PUNCA KERADANGAN SALURAN SUSU:

Stress berlebihan akibat tidak konsisten dalam mengosongkan payudara MENJADI PUNCA UTAMA.

Lain-lain adalah berpunca daripada penyusuan yang tidak sempurna termasuklah tidak mengepam susu apabila payudada terasa penuh (ini kerap berlaku kepada ibu bekerja/ ibu yang memberikan susu formula kepada anak sebagai ganti sementara). Ia juga boleh berlaku akibat pemakaian  bra yang ketat  dan  tidak sesuai.


APA YANG BOLEH DILAKUKAN APABILA BENGKAK SUSU?

Bayi adalah penghisap susu paling cekap dalam mengurangkan masalah bengkak. Oleh itu adalah penting untuk terus menyusukan bayi  walaupun ianya menyakitkan. Menyusulah sekerap mungkin dan elakkan masa yang panjang di antara penyusuan.

Langkah pertama untuk mengurangkan masalah bengkak susu adalah seperti di atas, namun sekiranya belum memadai, boleh teruskan langkah-langkah di bawah :

  • Menggunakan pam susu (breastpump) selepas setiap penyusuan membantu mengeluarkan baki susu.
  • Mengurut buah dada anda sebelum dan selepas penyusuan.
  • Meletakkan tuala atau kain hangat (atau sejuk) di payudada, (ia akan  mengalakkan pengeluaran susu dengan cepat)
  • Mandikan air panas dan urutan lembut

Jika simptom dan sakit masih berterusan walaupun semua step di atas telah dibuat atau jika mula berasa sakit dan seakan-akan demam, eloklah berjumpa doktor. Atau boleh mencuba dapatkan lecithin Shaklee sebagai langkah awal mengurangkan bengkak susu.

LECITHIN SHAKLEE PILIHAN TERBAIK SEMULAJADI UNTUK MENGURANGKAN BENGKAK SUSU


Lecithin disyorkan untuk mengelakkan kejadian saluran duktus tersumbat supaya tidak berulang. Dos yang biasa disyorkan  adalah 3600-4800 mg lecithin setiap hari, atau 1 kapsul Lecithin Shaklee (1200 miligram) 3-4 kali sehari supaya tidak berulang.

Selepas seminggu atau dua, ibu boleh mengurangkan dos sekiranya keradangan berkurangan. Jika tiada sekatan dalam tempoh 2 minggu lagi dia boleh mengurangkan lagi demi satu. Ibu boleh terus mengambilan lecithin supaya tidak berulang lagi.

Lecithin adalah suplemen tambahan, lecithin adalah pengemulsi  : molekul phospholipid (seperti lesitin) mengandungi unsur-unsur hidrofobik dan hydrophilic, bahagian hidrofobik mempunyai tarikan kepada lemak dan minyak, dan bahagian hidrofilik mempunyai tarikan kepada air. Jadi mungkin itulah sebabnya lecithin suplemen semulajadi yang baik untuk mengurangkan bengkak susu.

Lecithin Shaklee bukan sahaja berfungsi membantu mengurangkan masalah bengkak susu, malah turut membantu mengurangkan lemak dalam badan, mengurangkan symptom lupa dan menguatkan memori. Memang sangat best pengambilan lecithin Shaklee, bukan sahaja untuk wanita malah lelaki dan kanak-kanak juga turut boleh mengamalkan lecithin untuk penguat memori dan mengyingkirkan lemak / kolestrol berlebihan..

lebih lagi MANFAAT LECITHIN DI SINI

Ok setakat ini sahaja untuk kali ini, sekiranya anda berminat untuk dapatkan Lecithin Shaklee yang hebat ni, silalah hubungi saya seperti di bawah,


Siti Marlina binti Badaruddin

Shaklee ID 859745

016 350 5456

No comments:

Post a Comment