Monday, April 4, 2016

Antara Kolagen & Vitamin C

Sekarang ni sangat popular kaedah mencantikkan kulit dengan kolagen samada secara suntikan, atau pemakanan atau penggunaan barangan kecantikan yang mengandungi kolagen.

Persoalannya, yang mana lebih bagus, kolagen atau vitamin C?Mula2 sekali kita kenal dulu apakah kolagen ni. Kolagen adalah sejenis protin yang berfungsi sebagai pelekat sel-sel tubuh kita. Contohnya pada kulit, kolagen berfungsi untuk mengekalkan keanjalan dan kelembapan kulit.

Bukan itu saja, kolagen juga adalah bahan perekat (gam) dan penting pembentukan dan perkembangan tendon, ligamen, rawan serta penting dalam penyambungan otot ke tulang.

Kolagen semakin menyusut oleh faktor penuaan (READ: kenaikan paras radikal bebas dalam tubuh). Kehilangan kolagen memberi kesan kepada otot, rawan, ligamen dan yang paling ketara ialah kedutan pada kulit.

Jadi, kita dah tahu bahawa kolagen dimusnahkan oleh radikal bebas. Radikal bebas pula di atasi dengan pengambilan antioksidan contohnya vitamin C dan vitamin E.

Jadi, jelas sekarang kan? Mana yang lebih penting, pastinya antioksidan (vitamin C dan vitamin E). Seperti membersihkan kain yang kotor, punca kotoran itu harus diatasi dulu, bukan dengan menutup bahagian kotor itu semata-mata. Kain yang koyak perlu dijahit, bukan dilapisi semata2.

Bukan saya kata pengambilan kolagen tidak bagus, tapi baguskan lagi kesannya dengan turut mengambil antioksidan (vitamin C dan vitamin E). Dan jika anda perlu memilih, pilihlah antioksidan.

Dapatkan set skincare yang terdiri dari B Complex, Vita C & Vita E untuk memerangi radikal bebas dan membina kembali kolagen dalam tubuh anda.

Nak harga lebih menjimatkan?? Dptkan promo bulan niii...Ok2, jom kita baca testimonial2 pengamal vit C Shaklee yg super hotsss nii..

Hubungi saya,

Siti Marlina binti Badaruddin
Shaklee ID 859745

016-350 5456
No comments:

Post a Comment