Wednesday, January 7, 2015

Tips - Bagaimana Memulihkan Bengkak Susu

"Sakitnyaa bengkak susu, camne nak buat ni? Bagaimana nak memulihkan bengkak susu?"

Saya yakin, ramai ibu-ibu mesti pernah alami ini, especially mereka yang pertama kali bergelar ibu. Memang sakit even nak pakai bra pun tak sanggup. Tapi jangan risau, bengkak susu ni bukanlah penyakit, tetapi berita gembira sebenarnya.


Kenapa?

Bengkak susu ialah tanda positif anda sedang menghasilkan susu yang cukup untuk menyusukan bayi. Bengkak ini terjadi kerana penghasilan susu yang banyak dan tidak diperah mengakibatkan aerola menjadi keras. Perkara ini berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik.

Jadi,selalunya ketika bengkak susu, bayi akan sukar untuk melekap pada payudara anda kerana areola (kawasan kulit gelap disekeliling puting) sangat keras. 


Jadi bagaimana memulihkan bengkak susu ni?

1) Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap 2 atau 3 jam walaupun terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur. 

2) Pastikan bayi anda menyusu daripada kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Selang selikan payudara. Pada sesi berikutnya, mulakan dengan payudara yang terakhir dihisap.

3) Letakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah untuk memudahkan pengeluaran susu. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola. 

4) Perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut untuk memastikan bayi anda melekap dengan betul.


5) Jika masih belum membantu, segera dapatkan rawatan doktor. Jangan lupa inform doktor bahawa anda ibu menyusu.

Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan usaha!Tips : Boleh juga amalkan B Complex, Vitamin C dan Lecithin utk mengelak dari terkena bengkak susu.

Tips sampingan :Pakailah bra menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat. Elakkan bra yang berdawai.

Semoga membantu ibu-ibu diluar sana


Siti Marlina binti Badaruddin
Shaklee ID 859745
016 350 5456 (sms/ whatsapp)
email: simply4mama@gmail.com

No comments:

Post a Comment