Thursday, October 16, 2014

Diabetes - No.1 Pembunuh Rakyat Malaysia

Rakyat Malaysia di ambang maut!
  • Semakin ramai golongan muda, termasuk kanak-kanak seawal usia tujuh tahun, menghidap penyakit Kencing Manis Jenis 2 (T2D) dan kini, angka itu semakin meningkat.
  • Dianggarkan 2.6 juta rakyat Malaysia menghidap diabetes dan jumlahnya boleh mencecah dua kali ganda jika diambil kira kes-kes yang tidak dilaporkan. sumber 
rawat diabetis dengan shaklee

Penyakit diabetes bukan sekadar mempunyai kandungan gula berlebihan dalam sistem darah, malah lebih serius ia boleh menjejaskan organ penting pesakit seperti jantung, buah pinggang, saraf dan mata.

Jom kita baca apa punca penyakit diabetes ini :

Pola makan seseorang 

Bagi sesiapa yang sering memakan makanan yang mengandung karbohidrat secara berlebihan akan meningkatkan risiko terkena penyakit diabetes. Hindari juga makanan makanan yang mengandungi lemak atau berlemak tinggi. Pengambilan makanan secara bersesuaian jangan sampai berlebihan. Kurangkan pengambilan makanan yang manis, selalulah minum atau makan sumber yang rendah gula.

Pola pemakanan yang tidak sihat dan tidak teratur adalah penyebab utama berlakunya penyakit ini. Masyarakat moden zaman sekarang memaksa kita mengambil makanan yang cepat dimasak dan mudah didapati seperti makanan di dalam tin atau makan di restoran makanan segera tanpa kita menghiraukan risiko yang akan berlaku. Menjaga pola pemakanan adalah kunci menghindari penyakit ini.

 

Kegemukan atau obesitis 

rawat diabetis dengan shaklee

Hal ini berkait rapat dengan pola pemakanan yang tidak teratur akan menyebabkan kegemukan. Timbulnya lemak yang berlebihan didalam tubuh akan mengganggu kerja insulin di tubuh kita, dengan terganggunya hormon ini maka terjadilah gejala penyakit diabetes. Ramai orang terkena diabetes disebabkan kegemukan.

 

Usia 

Dengan bertambahnya usia maka fungsi organ dalam tubuh kita pun akan mulai berkurangan. Sebuah mesin kalau sudah lama juga akan sering mengalami gangguan.


 

Kurang bersenam 

Kurang bersenam dan hanya menghabiskan waktu kita untuk bekerja duduk berdiam diri tanpa adanya aktiviti tubuh badan akan meningkatkan risiko terkena penyakit diabetes. Semakin sedikit aktiviti yang anda lakukan maka semakin sedikit pula gula didalam tubuh yang terbakar menjadi tenaga sehingga terjadi pengumpulan gula didalam darah dan menyebabkan diabetes.


 

Keturunan 

Jika keluarga kita ada yang menghidap penyakit diabetes. Kita berisiko terkena penyakit kencing manis, walaupun kebarangkaliannya adalah sangat sedikit kita mungkin akan menghidap penyakit ini di kemudian hari.

Punca Penyakit Diabetes


Bagaimanapun, Perunding Endocrinologis dan Ketua Unit Endokrinologi dan Diabetes Hospital Pulau Pinang Dr Nor Azizah Aziz berkata penyakit diabetes kronik boleh dicegah dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan permakanan seimbang.
"Bagi mereka yang dijangkiti, komplikasi diabetes boleh dilambat atau dihalang," katanya.

Bagaimana nak mencegah dan merawat diabetes?

click --->    Vitamin Shaklee membantu menurunkan kadar gula dalam darahhttps://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=4bc2d171e7cff7fa3c2c4bd0bf5dabc4
 Siti Marlina binti Badaruddin
Shaklee ID 859745
016 350 5456 (sms/ whatsapp)
simply4mama@gmail.com

 

No comments:

Post a Comment