Wednesday, August 6, 2014

CoQHealth Plus Shaklee & Tips Penjagaan Jantung

Sayangilah Jantung Kita

Jantung boleh dikatakan nyawa kita. Berhentinya degupan jantung maka berakhirlah riwayat kita di bumi Allah. Ironinya kita tahu kepentingan jantung tapi kita masih mengabaikan penjagaan jantung ini dari awal. 

Ini adalah fakta yang patut kita ambil tahu

 
Penyakit kardiovaskular merupakan pembunuh NO.1 di kalangan rakyat Malaysia.
 
2.5 kali ganda lebih tinggi berbanding kematian berpunca daripada kanser
(Pertubuhan Kebangsaan Jantung Malaysia)

37% kematian di Malaysia berpunca daripada penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok
(Organisasi Kesihatan Dunia)
 


Mari kita baca tips penjagaan jantung di bawah:

 1. Kawal Berat Badan
Berat badan yang berlebihan menandakan kandungan lemak yang banyak di dalam badan. Lemak akan berada di seluruh badan termasuk di jantung. Lemak yang terkumpul di jantung akan menggangu fungsi jantung.
2. Pemakanan

Untuk mengelak penyakit jantung, kita mesti memberi perhatian atas apa yang kita makan.Kita perlu mengelak dari mengambil makanan yang tinggi kandungan lemak dan kolestrol seperti mentega, minyak sapi, santan dan sebagainya. 
Kita digalakkan untuk memakan lebih sayur sayuran sepeti,karot, kubis, sayur berdaun hijau dan lbuah-buahan. Kita digalakkan mengamalkannya setiap hari.
 

Satu lagi yang perlu anda jauhi adalah alkohol. Ia akan menyulitkan proses penurunan berat badan dan juga merbahayakan kesihatan terutamanya kepada hati.
 
    CoQHealth Plus Shaklee dan Tips Penjagaan Jantung


3. Senaman 
  • Bersenam setiap hari kerana ia amat baik untuk kesihatan. Senaman yang teratur amat baik untuk memastikan jantung anda dapat berfungsi dengan baik. Aktiviti senaman dapat membantu jantung mengedarkan darah secara lebih berkesan. Juga membantun tekanan darah diturunkan.

4. Merokok
  • Majoriti rakyat Malaysia yang diserang penyakit jantung adalah di kalangan perokok. Pesakit jantung dinasihatkan agar memberhentikan tabiat merokok ini bagi mengurangkan risiko penyakit ini berulang.


5. Perubahan Gaya Hidup

Penyakit jantung biasa dikaitkan dengan gaya hidup seseorang sama ada pemakanan, tabiat merokok, aktiviti harian dan sebagainya. Cubalah hidup dalam gaya hidup yang sihat agar anda terhindar dari sebarang penyakit.
  • Kesedaran di tahap awal amat penting bagi mengelak sebarang penyakit menjadi lebih serius.

Akhir sekali, amalkan supplement COQHealth Plus

 

 
 Sayangilah jantung kita. Amalkan tips penjagaan jantung dalam kehidupan kita. Mulakanlah sekarang!
 
 

 
Siti Marlina binti Badaruddin
ID859745
016 350 5456

 

No comments:

Post a Comment