Monday, June 9, 2014

PHYTOCOL-ST Atasi Masalah Kolesterol Anda Secara Semulajadi Dengan Fitosterol

CABARAN ERA INI

Adakah Anda Salah Seorang dari 6 Juta Warga Malaysia yang Menghadapi Masalah Tinggi Kolesterol?

Dianggarkan bahawa satu daripada tiga orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah menyumbang kepada masalah kesihatan yg serius dimana ia boleh dihidapi oleh sesiapa shj tanpa mengira usia dan dalam jangkamasa panjang ini akan memberikan impak negetif terhadap kesihatan jantung dan fungsi kardiovaskular. Tetapi apa yg lebih membimbangkan kita skrg dimana ramai individu yg masih tidak menyedari bahawa paras kolesterol mereka terlalu tinggi!

Apa itu Kolesterol?

Kolesterol merupakan bahan lemak yg terdapat dalam saluran darah dan kesemua sel2 badan. Ia merupakan komponen tubuh yg penting utk pembentukan sel membran, hormon, hempedu dan tisu2 lain dalam tubuh.

Dua sumber utama Kolesterol

Kolesterol dihasilkan secara semulajadi oleh hati anda tetapi ia juga boleh diperolehi dari makanan harian anda. Kolesterol yg anda makan akan meningkatkan paras kolesterol darah anda. Kandungan kolesterol darah yg terlalu tinggi akan meningkatkan risiko penyakit jantung dan angin ahmar.
Bagaimana Kolesterol boleh menyebabkan penyakit jantung?

Terdapat dua jenis kolesterol utama dalam darah anda:

● LDL (Lipoprotein ketumpatan rendah)
● HDL (Lipoprotein ketumpatan tinggi)

LDL dikenali sebagai kolesterol "jahat" kerana paras kolesterol LDL yg terlalu tinggi dalam darah boleh membentuk sejenis bahan melekit (plak) dalam saluran darah anda. Plak ini akan menyumbatkan saluran darah dan meyekat aliran darah, seperti yg berlaku semasa serangan jantung atau angin ahmar.

Sebaliknya, kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol "baik" kerana ia membantu mengangkut kolesterol dari salur darah balik ke hati untuk disingkirkan. Dalam erti kata lain, HDL berperanan "membersihkan" saluran darah.

Oleh yang demikian, untuk melindungi diri daripada penyakit Kardiovascular, anda hendaklah mengekalkan paras kolesterol HDL yang tinggi dan paras koleaterol LDL yang rendah.


Apakah Penyebab Utama Tinggi Kolesterol?

Makanan Malaysia yg tinggi lemak serta kalori, adalah di antara punca terjadinya masalah tinggi kolesterol. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan pengambilan kolesterol tidak melebihi 300mg sehari; bagi mereka yg menghidap penyakit jantung hendaklah menghadkan pengambilan kolesterol kurang daripada 200mg sehari.

Walaupun begitu, cuba bayangkan anda sedang mengambil menu harian Malaysia seperti ini.

Anda pasti tidak menyangka bahawa anda telah mengambil sebanyak 798mg kolesterol! Itu adalah hampir 3 kali ganda lebih dari pengambilan harian yg disyorkan! 


BERTINDAK HARI INI: Ikuti petua ini untuk merendahkan paras kolesterol darah anda secara semulajadi.

♡ Amalkan pemakanan seimbang, rendah lemak tepu dan tinggi serat larut.

♡ Lakukan senaman lebih kerap.
♡ Turunkan berat badan.
♡ Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan penambahan Fitosterol ke dalam diet harian anda bagi menurunkan oaras kolesterol secara semulajadi.


ATASI MASALAH KOLESTEROL ANDA SECARA SEMULAJADI DENGAN FITOSTEROL

Apa itu Fitosterol?

Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan sterol tumbuhan wujud secara semulajadi dalam kandungan yg sedikit dalam sumber makanan seperti buah2an, sayur2an, kekacang, biji2an, legume, bijirin dan minyak sayuran. Lebih dari 80 kajian klinikal telah diterbitkan didalam penerbitan saintifik melaporkan keberkesanan dan keselamatan Fitosterol.

Bagaimanakah Fitosterol berkesan?

Struktur Fitosterol adalah hampir sama seperti kolesterol, dan dengan pengambilan Fitosterol, ia akan bersaing dengan kolestrol utk tapak penyerapan dalam sistem penghadaman. Hasilnya, penyerapan kolesterol dihakang dan ia akan disingkirkan keluar bersama2 Fitosterol. Ini bermaksud, apabila anda mengambil lebih banyak Fitosterol maka semakin kurang koleatrol yg dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang utk anda menurunkan paras kolesterol LDL.

Berapa banyak Fitosterol yang anda perlukan?

Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan pengambilan 2000mg Fitosterol dalam diet harian anda untuk membantu menurunkan paras Kolesterol secara semulajadi.
Awas!!
Penyakit-Penyakit Utama Akibat Kolesterol Tinggi

Jika anda mempunyai tinggi kolesterol:

# Risiko serangan jantung meningkat sebanyak 15.6%
# Risiko angin ahmar meningkat sebanyak 11%
#Risiko yang lebih tinggi untuk tekanan darah tinggi, penyakit hari seperti hati berlemak dan masalah ketidakseimbangan hormon yg akan menjejaskan fungsi seksual.

Tunggu apa lagi?? Dapatkan PHYTOCOL-ST Shaklee hari ini juga sebelum terlambat!!
boleh hadiahkan kepada orangorang yang anda sayang :))click here to ORDER
Siti Marlina Badaruddin
ID859745
016 350 5456 sms/ whatsapp

No comments:

Post a Comment