Tuesday, March 25, 2014

Kepentingan Kulit Yang Sihat

kulit sihat shaklee

Tahukah anda bahawa kulit adalah organ terbesar badan dan yang paling rapuh dan sensitif. Secara literalnya, kulit kita adalah garis pemisah antara diri kita dan dunia luar. Kulit anda adalah sistem pertahanan badan yang penting untuk mengawal dari kecederaan, cahaya ultraungu, mikroorganisma, dan pencemaran alam. Kulit juga membantu mengawal suhu badan dan kehilangan kelembapan.


Kulit mengandungi kira2 20% air. Kelembapan penting untuk kulit yang sihat. Ia membantu mengekalkan sel-sel permukaan supaya lembut, anjal dan tampak muda. Keupayaan sel-sel kulit untuk mengawal kehilangan kelembapan daripada kulit adalah penunjuk utama kesihatan kulit.

Satu lagi yang penting untuk kesihatan kulit optimum adalah sebum – campuran minyak semulajadi yang dihasilkan oleh kelenjar sebum pada kulit.

Apabila kelembapan semulajadi kulit dan pengeluaran sebum dalam imbangan yang sihat, lapisan hydrolipid (air dan minyak) terbentuk di permukaan kulit. Ia membantu mengekalkan kulit yang lembut, licin dan lembut. Ia juga mengekalkan pH yang sedikit berasid, yang membantu mengelakkan pertumbuhan bakteria dan organisma berbahaya. Misalnya panau dan sebagainya.

Tahukah anda kulit kita sentiasa diperbaharui? Proses pembaharuan yang berterusan adalah penting untuk mengekalkan fungsi kulit sebagai pelindung. Kulit kita sebenarnya sentiasa mengelupas (secara lembut dan tak disedari) untuk mengeluarkan sel lama dan menggantikannya dengan sel baru. Ia membantu mengekalkan kulit yang sihat dengan mengurangkan jumlah sel-sel kulit yang rosak oleh cahaya ultraungu atau radikal bebas masih melekat pada permukaan kulit.

Kulit mengalami proses penuaan dalam 2 cara:

PENUAAN KERANA FAKTOR USIA:

  • Epidermis menipis
  • Sel lambat bertukar menjadi baru
  • Pengekalan kelembapan berkurangan
  • Kehilangan pigmentasi mewujudkan tompok penuaan
  • Kolagen berkurangan

PENUAAN PRAMATANG

  • Besi di dalam air paip mewujudkan kerosakan permukaan kulit
  • Radikal bebas menjejaskan integriti sel
  • Enzim yang dicetuskan oleh radikal bebas boleh memecahkan kolagen
  • Sel-sel yang rosak oleh sinaran matahari boleh menjadi pencetus kewujudan sel-sel pra-kanser
Jadi, bagaimana nak melindungi kulit kita dari penuaan pramatang?


skincare shaklee set D vivix


Pelihara dan puliharalah kulit kita. Bukan untuk cantik saja, tapi agar ia tetap kekal sihat untuk melindungi diri kita dari unsur-unsur luar merosakkan.


Jangan lupa hubungi saya utk dapatkan vitamin2 Shaklee yg best ni..

No comments:

Post a Comment