Wednesday, January 22, 2014

Tips Keperluan Vitamin Untuk Kesihatan Badan

Berada di bandar tak semudah berada di kampung, kita kadang kala susah untuk mengamalkan diet seimbang dan juga regular exercise. Oleh itu pengambilan vitamin mungkin salah satu jalan untuk mengamalkan diet seimbang dan juga untuk kesihatan badan. 


Tapi tahukan anda keperluan vitamin tak boleh diambil sesuka hati? 

Elakkan mengambil vitamin dalam dos yang terlalu tinggi kerana sesetengahnya ( terutama vitamin A dan D ) adalah tosik jika diambil berlebihan. 

Berikut antara kepentingan zat vitamin dan mineral dan jumlah yang perlu dicadang diambil setiap hari.
 Beta carotene
Mengurangkan kesan radikal bebas. Mengurangkan risiko sesetengah kanser dan penyakit arteri koronari.
5 -6 mg sehari
Vitamin A
Penting untuk mata, kulit dan membran mukosa yang sihat. Boleh juga melindungi terdapat kanser tertentu.
4000 iu untuk perempuan
8000 iu untuk lelaki
Vitamin C
Menjaga gusi dan gigi sihat. Membantu dalam pembaikan tissue dalam badan , penyembuhan luka dan resapan zat besi dalam usus. Boleh mengurangkan risiko sesetengah kanser, penyakit arteri koronari jantung dan katarak.
250 – 500 mg sehari
Vitamin E
Mengurangkan kesan radikal bebas, membantu pembentukan sel darah merah. Boleh mengurangkan risiko sesetengah kanser, penyakit arteri koronari jantung , katarak dan menambah imuniti.
200 – 400 iu sehari
Folate
Penting dalam tumbesaran dan metabolisma protein. Mengurangkan risiko cacat anak dalam kandungan. Boleh mengurangkan risiko kanser serviks dan usus besar.
400 ug
Kalsium
Membina dan mengekalkan kekuatan gigi dan tulang. Membantu jantung berfungsi dengan baik. Mengurangkan risiko darah tinggi.
1000 mg sehari untuk dewasa
1200-1500 sehari untuk perempuan >50 tahun dan lelaki >65 tahun
Zat Besi
Penting untuk pembentukan haemoglobin (dalam darah) dan myoglobin (dalam otot). Penting dalam fungsi enzim dan protein dalam badan. Vitamin C penting untuk resapan yang baik.
10 mg sehari


Shaklee juga salah satu pengeluar vitamin dan supplement terawal dengan research lab canggih untuk mengeluarkan vitamin yang terbaik untuk para penggunanya..

No comments:

Post a Comment