Tuesday, August 20, 2013

Anemia

Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.
Tengahari ni kita belajar tentang anemia yer sebab semalam saya baca tentang anemia .....

Perkataan anemia ni asal usulnya berasal dari bahasa Greek yg bermaksud "tiada darah".. Dan Anemia ni merujuk kepada keadaan dimana kadar hemoglobin(hb) kurang dari normal.. Anemia ni tak sama yer dengan lowblood pressure (kadar tekanan rendah)

Hb adalah salah satu dari komponen darah atau lebih tepat lagi,Hb adalah protein yg membawa oksigen di dalam sel darah merah..Ia harus ada utk memastikan pengoksigenan yg mencukup bagi semua tisu dan organ...Jadi dalam erti kata lain..jika kadar hb adalah kurang ..ia sekaligus mengurangkan keupayaan darah utk memindahkan oksigen ke tisu tisu..dan kita pun tahu kan yang semua sel manusia bergantung pada oksigen utk hidup... jadi masalah anemia akan menimbulkan pelbagai masalah badan..

Antara tanda2/simptom anemia termasuklah pucat pada bibir dan sekeliling mulut, kuku, pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. Tidak bermaya, letih, dan lemah badan.
Pendek nafas apabila melakukan senaman.. Pening, pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak. Kurang selera makan dan kehilangan berat badan, sukar untuk berjalan; dan mental bercelaru yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12.Ini semua adalah tanda2 biasa anda mengidap anemia..Namun untuk memastikan dgn lebih pasti lagi...anda perlu melalui ujian darah

Salah satu punca anemia adalah kekurangan nutrisi..dalam erti kata lain..badan kekurangan zat besi, asid folik, B12 untuk mengasilkan sel darah merah..Punca anemia yang lain adalah seperti kehilangan darah yg banyak (mungkin akibat accident, tumpah darah, etc)..

Jadi..apakah supplement shaklee yang boleh membantu? (rujukan:lamanweb rasmi shaklee)
  • Vita-lea Iron Formula -
    Mengandungi zat besi yang membantu mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat besi
  • B Complex (lengkap dgn asid folik) - Vitamin B12 mencegah anemia manakala B5 dan B6 membantu dlm penghasilan sel darah merah
  • Vita C 500mg Sustained Release - Vitamin C membantu tubuh menyerap zat besi dgn lebih efisien


Jangan lupa hubungi saya untuk dapatkan Supplement di atas dengan harga yg menarik!
Hubungi saya,

Siti Marlina binti Badaruddin
Shaklee ID no. 859745
016 350 5456
simply4mama@gmail.com

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=8069a0ddc3a9e6fbcce919955738fc73


No comments:

Post a Comment