Friday, November 16, 2012

4 tips cara makan yang betul untuk kekal langsing

Salam hari jumaat buat semua... harini nak cerita tentang makan.Makan ni sesuatu yg wajib..ia fitrah manusia. Kita semua perlu makan utk memberi tubuh kita bahan utk dibakar utk dijadikan sumber tenaga. Kita juga perlu makan supaya zat2 penting dpt disalurkan kepada tubuh kita..jadi jgn takut makan semata2 taknak gemuk okay...Harini mari kita baca cara mkn yg betul utk kekal langsing:


Makan dengan kerap.

Anda boleh pastikan anda langsing jika makan dengan kerap. Tetapi perlu diingat, jaga kuantiti makanan setiap kali anda makan. Makan dengan sedikit atau sederhana, tetapi biarlah kerap supaya tubuh anda tidak kehabisan tenaga dan tidak berasa terlalu lapar. Rasa terlalu lapar membuat anda makan dengan lebih banyak
 

Utamakan protein dalam setiap hidangan makananPara pengkaji dari Purdue University mendapati bahawa mereka yang memakan makanan berprotein tinggi lebih merasa puas dengan dengan makanan yang di makan dan kurang berasa lapar. Tambahan pula, mereka yang memakan 30 peratus kalori daripada makanan bersumber protein berpeluang mengekalkan kelangsingan badan. Tingkatkan pengambilan protein seperti putih telur, tuna, ayam tanpa kulit, kekacang dan sebagainya. Jadi pilihan anda utk mencuba ESP or Cinch Shaklee.. mmg tepat..tu makanan tambahan protin yg bestt..


Rendah kalori, rendah lemak.

Amalkan memakan makanan yang rendah kalori dan rendah lemak. Makanan yang mengandungi banyak air boleh membantu menolong mengurangkan rasa lapar. Makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran boleh dimakan dalam kuantiti yang banyak. Kurangkan pengambilan makanan berkalori tinggi dengan memakan salad sebelum mengambil menu utama.
 
Waktu terbaik untuk minum air.

Minum juga punya waktu-waktu tertentu yang didapati baik untuk kesihatan badan...Waktu yg dicadangkan adalah awal pagi selepas bgn tidur, 30min sebelum waktu makan, sepanjang hari. Menurut kajian di Jerman, minum 1.5 liter air sejuk atau air putih (sekurang-kurangnya 240 ml air sejuk atau air putih) boleh membantu anda membakar kalori berlebihan di dalam badan.
 
Okey..sekian tips untuk hari ini.. Semoga hari hujung minggu ini membawa seribu kebahagiaan dan rahmat buat kita semua..
 
Siti Marlina binti Badaruddin
Shaklee ID 859745
016 350 5456 (sms/ whatsapp)

 
 
 

No comments:

Post a Comment