Monday, October 8, 2012

Kenapa Perlukan Vitamin C

Kenapa Perlukan Vitamin C?

Vitamin C memiliki reputasi yang sangat bagus dalam mencegah dan merawat pelbagai masalah kesihatan. Ya, banyak kajian dibuat ke atas vitamin C berbanding vitamin lain. Malah sejarah awal supplemen bermula dengan vitamin C.

Banyak kajian dan ujian dibuat ke atas vitamin C mendapati ia adalah antioksidan utama yang menyelamatkan tubuh kita dari radikal bebas. Ia juga menjaga imuniti tubuh dan sangat diperlukan untuk kecantikan kulit, gusi yang sihat, serta menjaga kolagen dalam tubuh. Ia juga penting untuk menjaga vitamin2 seperti vitamin B, A dan E.
Mamalia selain manusia mempunyai enzim dalam hati mereka yang boleh menukarkan glukos kepada vitamin C. Sayangnya manusia tak ada keupayaan ni…

Tahukah berapa RDA Vitamin C? Ya, 65 miligram bagi Malaysian. Sebenarnya nenek moyang kita telah mengambil lebih 400mg vitamin C dalam diet mereka. Tapi saintis telah menetapkan RDA sekecil 65mg kerana jumlah itu cukup untuk tubuh kita dalam keadaan biasa, bagi mengelak simptom kekurangan vitamin C.

Adakah 65 mg mencukupi?
Ya, cukup bila anda tinggal dalam kawasan yang bebas pencemaran, makanan 100% organik, udara yang bersih, ikan tanpa merkuri, ayam tanpa suntikan hormon, susu tanpa rBGH dan sebagainya. Juga anda kena bebas stress, bebas asap rokok & asap kereta, bebas dari VOC dan sebagainya.

Namun hakikat kehidupan kita harini, mana nak dapat kehidupan ideal sebegitu?
Penggunaan vitamin C, kini terbahagi kepada 2:
PERTAMA – bagi fungsi asas tubuh & melindungi dari masalah kekurangam vitamin C
KEDUA – meneutralkan radikal bebas, mengelakkan penyakit degeneratif dan menguatkan sistem imuniti tubuh


Kebanyakan orang hari ini hanya melihat pada fungsi PERTAMA.. sedangkan fungsi KEDUA adalah sangat2 penting.

Pengambilan vitamin C dalam kadar minima umpama memberikan seorang askar sebatang kayu untuk turun berperang. Ya, boleh. Siapa kata askar tak boleh berperang dengan kayu? Tapi bagaimana bila lawannya bawa kereta kebal, meriam, mesingun?
Apakah sumber vitamin C terbaik? Ya, pastinya dari buah segar misalnya buah oren. Sebiji mempunyai 70mg vitamin C. Ya, cukup bagus untuk memenuhi skala RDA. Namun ada beberapa perkara harus dilihat:
- Oren yang telah dipetik mengalami penurunan jumlah vitamin C.
- Oren yang dijadikan jus hilang kandungan vitamin C
MAKAN BUAH OREN SEGAR YANG BARU DIPETIK/DIBELI!


Untuk mendapatkan bekalam vitamin C optimum bagi memenuhi keperluan tubuh kita – ingat yang PERTAMA dan KEDUA…
Suplemen vitamin C bukan lagi pilihan.


Hubungi saya untuk borong Vitamin C pek terbaru hari ini!

Siti Marlina
Shaklee Independant Distributor [ID 859745]
email: simply4mama@gmail.com
contact no. 012 911 6839 / 016 350 5456

No comments:

Post a Comment