Pengenalan Vitamins

VITAMIN
  • Paling Penting (Essential) - menyumbang untuk kesihatan optima, membantu dalam proses metabolisme & biokimia badan untuk mengeluarkan tenaga dari makanan yang dimakan.
  • Ada 2 Jenis Vitamin iaitu:
  1. LARUT AIR (WATER SOLUBLE) - perlu diambil harian kerana ia tidak boleh disimpan oleh badan dan akan keluar dalam temph masa 1 - 3 hari. Contohnya Vit C dan B COMPLEX.
  2. LARUT LEMAK (FAT SOLUBLE) - disimpan oleh badan bagi jangka waktu panjang. Disimpan dalam tisu2 dan liver. Contoh: A, D, E & K
  •  Terbahagi kepada Vitamin Semulajadi (Natural) dan Vitamin Sintetik


ZAT GALIAN (Minerals)
  • Sebagai "catalyst" merupakan proses mempercepatkan perubahan kimia yang membolehkan semua aktiviti diproses oleh badan.
  • Berfungsi sebagai "coenzymes", bagi membolehkan semua aktiviti badan bertindak cepat & tepat.
  • Diperlukan untuk komposisi cecair badan (composition of the body fluids).
  • Diperlukan untuk pembentukan darah dan tulang.
  • Diperlukan untuk mengekalkan kesihatan urat saraf (maintenance of healthy nerve function)
  • Terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu
MACRO - dalam jumlah yang banyak/ besar. Contohnya: Kalsium, Magnesium, Sodium, Potassium & Phosphorus.

MICRO - jumlah yang tersangat kecil. Tersimpan dalam tulang, otot dan tisu. Contoh: Zinc, Iron, Copper, Manganese, Chromium, Selenium & Iodine.

ENZIM (Enzymes)
  • Sebagai "activator" didalam tindak balas kimia dalam badan
  • Vitamin bekerjasama dengan enzim bagi membolehkan semua aktiviti berlaku dengan cepat dan tepat.

MENGAPA KITA PERLU MAKAN VITAMIN?
  1. Tubuh kita memerlukan dos yang lebih tinggi untuk sesetengah vitamin
  2. Buah-buahan dan sayuran mungkin ditanam di atas tanah yang kurang subur
  3. Mungkin berlaku kehilangan zat makanan semasa proses memasak
  4. Gaya hidup anda mungkin mengganggu penyerapan zat makanan. (Makanan ringan dan tidak seimbang)
  5. Gaya hidup anda yang tidak aktif dan STRESS
  6. Kerap dijangkiti demam dan jangkitan lain
SIAPAKAH YANG SANGAT PERLU KEPADA VITAMIN
  1. Pengidap penyakit yang tenat.
  2. Orang yang memelihara/ menjaga diet makanan.
  3. Orang yang terlalu banyak alahan "alergi" terhadap makanan harian.
  4. Kanak-kanak yang membesar
  5. Remaja yang meningkat usia (pelajar sekolah).
  6. Wanita dan ibu hamil
  7. Orang tua yang lanjut umur
  8. Ahli sukan
  9. Mereka yang terlibat dengan pekerjaan yang stress
  10. Selepas menjalani pembedahan.
  11. Pekerja shift yang tidak menentu masa
  12. Mereka yang mencari perlindungan kesihatan melalui pemakanan tambahan
Pemilihan suatu makanan tambahan adalah sangat berbeza dari pemilihan membeli kereta. Kita boleh tahu bila kereta itu tidak berfungsi dengan baik. Jika rosak, ia boleh dibaiki atau diganti. Kesilapan membeli makanan tambahan menyebabkan kesan jangka panjang. Tiada penyakit yang terjadi semalaman. Tahap kesihatan kita akan datang bergantung apa yang kita makan pada masa sekarang..

Siti Marlina binti Badaruddin
Pengedar Shaklee 1 Malaysia
ID859745
016 350 5456 sms/ whatsapp



No comments:

Post a Comment