Wednesday, October 8, 2014

Cara Elak Serangan Gastrik Dengan Shaklee

Adooi sakitnya gastrik!

Salam semua! Semoga ceria selalu! Apa? Ada yang sakit perut? Tersalah makan, makan lambat atau tidak makan? Gastrik? Nak tahu bagaimana gastrik terjadi? Jemput baca entri ini yang akan berkongsi cara elak serangan gastrik



set supplement atasi gastrik shaklee


Penyakit yang sangat biasa dialami di kalangan org dewasa ialah gastrik. Sekiranya kita mengalami sakit perut apabila tidak makan atau makan lambat, perkataan yang sering kita dengar adalah gastrik. Istilah gastrik seringkali disalahgunakan apabila seseorang itu mengalami sakit perut. Mari kita baca serba sedikit mengenai penyakit ini. Insyallah ia boleh membantu kita menentukan samada sakit perut disebabkan gastrik atau pun sebaliknya.

Apa itu Gastrik?
Gastrik atau istilah perubatannya gastritis. Sejenis penyakit keradangan pada dinding/ pengalas/ mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya keradangan berlaku berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.

Faktor punca berlaku gastrik adalah:
sumber
  • Pengambilan alkohol yang kerap dan berlebihan 
  • Penggunaan ubat anti keradangan yg bukan steroid (non-steroidal anti-inflammatory drugs) seperti aspirin dan ibuprofen. Ubat-ubat ini selalunya diberikan oleh doktor untuk merawat sakit keradangan sendi (arthritis) dan keradangan lain. Ubat ini boleh menyebabkan gastrik jika diambil dalam jangka masa yang agak lama.
  • Jangkitan virus, kulat atau bakteria. Bakteria yang seringkali dikatikan dgn penyakit ini dan merupakan penyebab utama adalah Helicobacter pylori. Bakteria ini mudah merebak di kawasan yg kurang bersih dan masuk ke dalam badan manusia melalui makanan atau air yg telah dicemari oleh bakteria ini.. 
  • Penyakit autoimmune di mana sistem immunisasi yang sepatutnya berperanan sebagai ketahanan badan terhadap penyakit telah menyerang sel-sel di permukaan dinding perut dan menyebabkan kurang penghasilan asid, enzim dan mukus oleh sel tersebut. 
  • Refluks hempedu (bile reflux) - refluks hempedu atau aliran balik hempedu ke dalam perut boleh menyebabkan keradangan pada dinding perut.
  • Pernicious anaemia - satu penyakit kekurangan darah merah di mana perut tidak dapat menyerap vitamin B12
  • Punca lain adalah seperti berlakunya keadaan yang menyebabkan stress melampau seperti trauma, pembedahan major dan luka akibat kebakaran. 
  • Tidak menjaga waktu makan dengan betul atau skip meal. Perut kita ni umpama kipas tangan, berlipat-lipat.Sepanjang 25cm dan mampu menampung hampir segelen air dan makanan. Bila perut kosong, tisu perut tadi berlipat-lipat, dan akan mengembang bila ada makanan atau minuman masuk. Di situlah makanan dan minuman akan diproses dan disimpan sebelum dikumuh melalui usus. Ketika proses pencernaan berlaku, kelenjar pada dinding perut akan merembeskan jus gastrik, enzim dan asid perut untuk membantu pencernaan dan antara asid yang dirembes ialah asid hidroklorik. Asid ni seperti yang kita sedia maklum bersifat menghakis dan jika tidak ada keseimbangan keasidan dalam perut, ia boleh menyebabkan radang yang lebih teruk.
Bagaimana kita nak elak serangan gastrik ini? Setiap penyakit ada penawarnya. Begitu jugalah dengan gastrik. Penyakit ini boleh pulih seperti sedia kala jika kita berjaya menghindarkan punca-punca berlakunya gastrik. Tapi kita jangan risau. Kita boleh amalkan supplement Shaklee untuk mengelakkan serangan gastrik terjadi. Insyallah gastrik akan sembuh jika terus diamalkan.

Sebelum tu mari kita mengetahui apakah simptom gastrik ini:
  • Sakit ulu hati
  • Rasa mual
  • Rasa perut kembunng
  • Kemungkinan pesakit juga akan muntah
  • Sendawa (jika berlaku, ianya tidak mengurangkan rasa sakit)
  • Rasa kenyang dgn hanya makan dlm kuantiti yg kecil
  • Hilang selera makan
  • Turun berat badan
Mari kita lihat apakah supplement Shaklee untuk atasi serangan gastrik :

ESP (Energizing Soy Protein)
  • Meneutralkan keasidan dalam perut disebabkan jus gastrik. ESP bersifat alkali dan apabila bercampur dengan asid perut ia akan mengurangkan hakisan pada dinding perut.
  • Kemudian zat asid amino dalam ESP akan membina sel dan tisu baru pada dinding perut.
Ostematrix

  • Vitamin yang mengandungi kalsium dengan magnesium dan vitamin D
  • Membantu meneutralkan asid yang telah memasuki esofagus dan menyebabkan pedih ulu hati.
  • Kekurangan kalsium dalam tubuh juga menyebabkan penyakit gastrik. Sesiapa yang memang gemar minum susu adalah jarang untuk mendapat gastrik.
B Complex
  • Bertindak sebagai penenang kepada pesakit gastrik selain membantu mengatasi sakit gastrik anda. 
  • Melengkapkan keperluan harian tubuh anda yang sangat diperlukan oleh tubuh dan sistem saraf kita.
  • Berlainan sifat dengan pain killer yang hanya bersifat menghilangkan kesakitan yang sementara. Jadi tak perlulah makan pain killer lagi.
Cara Elak Serangan Gastrik Dengan ShakleeTestimoni set supplement atasi gastrik shaklee




https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=46a62c34c7b8b0c0d02f0833df49ec20


Siti Marlina binti Badaruddin
ID859745
016 350 5456 (sms/ whatsapp)
simply4mama@gmail.com






1 comment:

  1. Memang bagus kan especially esp ni.. rasa dia pom best.
    www.villavitaminibu.blogspot.com

    ReplyDelete