Tuesday, September 30, 2014

Jangan Biarkan HB Rendah semasa Hamil

Salam semua mommy2 preggy.... Apa khabar? Baby dalam kandungan sihat ya? Saya harap mommy-mommy sihat sejahtera dan seronok menjalani tempoh kehamilan ini. Nikmatilah dengan perasaan yang gembira. Jangan lupa ini adalah anugerah Allah untuk kita meneruskan legasi ummat Muhammad SAW.

Kali ini saya nak berkongsi bahaya HB rendah semasa hamil. Di Malaysia, antara masalah yang dihadapi ibu hamil selain masalah diabetes atau tekanan darah tinggi adalah masalah hemoglobin rendah (HB low). 

Paras normal hemoglobin bagi wanita adalah di antara 11.5 hinga 16.5g/dL


Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.


Apakah HB Rendah / Anemia?

Anemia adalah satu situasi di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, ianya dikatakan sebagai kurang dari paras normal 9mg peratus hemoglobin.

Punca HB Rendah

Ada beberapa sebab terjadinya masalah ini ketika hamil. antaranya ialah:
  • Ibu kurang mengambil sumber zat besi seperti kerang dan daging
  • Ibu yang kerap hamil 
  • pendarahan dari faraj atau buasir
  • lain-lain penyakit seperti pendarahan, barah atau jangkitan kuman

Tanda-tanda Pesakit Menghidapi HB Rendah

  • Kulitnya kelihatan pucat
  • Rasa mahu pitam apabila mahu bangun
  • Rasa cepat letih dan lesu
  • Cepat mengah
  • Jantung cepat berdebar-debar

Akibat daripada HB Rendah

  • Mungkin mengalami keguguran
  • Anak yang dilahirkan tidak cukup bulan/berat
  • Mengalami tumpah darah ketika bersalin (paling bahaya) - boleh bawa maut
  • Mudah mendapat penyakit lemah jantung
  • Anak mati dalam perut
Sebenarnya ramai ibu mengandung mengalami kekurangan zat besi yg sgt penting untuk pembentukan Hb ini. Kekurangan ini  berpunca akibat pengambilan nutrisi harian yang tidak atau kurang mengandungi zat besi.

Apabila anemia melampau berlaku (iron deficiency anemia), rawatan biasanya merangkumi dos terapi 200mg zat besi setiap hari, bergantung kepada kekerapan anemia tersebut. Rawatan yang bersesuaian akan diberikan oleh doktor sekiranya ibu hamil disahkan anemik!

Untuk mencegah kekurangan zat besi (iron deficiency), sekurang-kurangnya 30mg suplemen zat besi (iron supplement as ferrous fumarate) disarankan tatkala hamil. Supplemen ini akan diberikan oleh doktor, diperolehi dari supplemen harian atau diet harian (sumber makanan semulajadi) kita.

Mujur  Shaklee ada menghasilkan  multivitamin yang kaya dan dilengkapi dengan zat besi. Ya nama multivitamin itu ialah Vitalea. Pengambilan suplemen 2 biji Shaklee Vita-Lea Iron Formula sangat-sangat membantu menangani masalah anemia (low Hb) ketika hamil ini.

Apa yang uniknya Vita-Lea Shaklee???
Vita-Lea Shaklee (multivitamin & iron)

  • Tablet disaluti spirulina, sangat larut dalam air dan mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan maksimum di usus kecil
  • The best multivitamin dalam 'Public Interest' tahun 2000. 
  • Ujian klinikal menunjukkan pengambilan vitalea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%
  • Disokong oleh 7 kajian klinikal
  • Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru
  • Menjalani lebih daripada 340 ujian kawalan mutu untuk memastikan ketulenan dan potensi produk..
Biasanya apabila ibu hamil buat monthly check up, klinik akan bekalkan dengan vitamin obimin. Obimin merupakan vitamin yg memang lengkap dgn zat besi. Tapi saya  tak makan obimin ini. Saya lebih rela memilih untuk mengambil vitalea daripada obimin. Kenapa? 
Ini jawapannya...

Vitalea Shaklee atasi HB Rendah Semasa Hamil

Semoga perkongsian saya kali ini  dapat memberi manfaat kepada ibu-ibu hamil. Akhir sekali jaga diri dan jaga baby..makan makanan yg berkhasiat..elakkan makan makanan yg merapu (banyak perisa tambahan)..banyakkan rehat dan happy2 selalu..

Untuk ibu-ibu hamil yang ingin mencari vitamin ibu mengandung bolehlah klik disini dan membuat pesanan pantas secara online disini

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=a262af3a94c718b89b81bd68713329e9


 Jangan lupa hubungi saya, Shaklee Distributor 1 Malaysia

Siti Marlina binti Badaruddin

Shaklee ID859745

016 350 5456 (sms/ whatsapp)

simply4mama@gmail.com

No comments:

Post a Comment