Friday, February 22, 2013

rakyat Malaysia terancam..2 daripada 5 rakyat adalah obes..

Berat badan berlebihan memang antara soalan hot dari customer2 saya.Tapi sy ni bukan lah pakar london weight management.. Bab berlebihan berat badan ni saya nak kongsi satu fakta...berdasarkan kajian,,, 2daripada 5 org dewasa di Malaysia adalah obes.. cuak tak.. Obes ni merbahaya sebab ia memgundang banyak penyakit2 lain.. tu yg  bahaya....

rakyat Malaysia terancam..2 daripada 5 rakyat  adalah obes.. oh NO...

Okey .. saya bukan nak pot pet tentang obes.. tapi saya nak share tips2 untuk tingkatkan metabolisma..Apa kaitan metabolisma dgn obes? Haa tu yg ramai tak tahu. Metabolisme adalah jumlah tenaga atau kalori dibakar untuk mengekalkan fungsi tubuh yang asas. Metabolisme memang berhubungan dengan berat badan, namun bukan penyebab pertambahan berat badan. Antara faktor mempengaruhi kadar penurunan atau peningkatan metabolisme adalah komposisi badan kerana individu yang mempunyai otot berlebihan dapat membakar kalori lebih walaupun dua individu memiliki berat badan sama. Berikut saya kongsikan artikel dari Berita Harian cara2 untuk tingkatkan metabolisme

Bersenam
Apabila bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari, anda akan meningkatkan kadar metabolisme dalam tempoh 24 jam berikutnya. Contohnya berjalan lebih jauh ketika membeli-belah, menggunakan tangga daripada menggunakan lif dan melakukan lebih banyak aktiviti di sekitar rumah termasuk bercucuk tanam, menyapu, menyiram pokok bunga dan sebagainya.

Membina otot
Lebih banyak otot, lagi tinggi kalori terbakar. Cuba gabungkan senaman aerobic atau latihan berat badan. 

Vitamin tambahan
Vitamin C juga penting kerana ia adalah rakan baik dengan kalsium dalam peningkatan metabolisme. Kalsium dapat mempercepatkan metabolisme, manakala vitamin C membantu tubuh dalam penyerapan mineral. 

Makanan tidak terlalu berat secara berulangan
Pastikan tubuh mendapat 800 kalori setiap hari untuk mengekalkan kecerdasan. Makan empat hingga enam kali makanan seimbang atau diet setiap dua hingga tiga jam bermula dengan sarapan. Bermula dari sini, anda boleh meningkatkan kadar metabolisme, menstabilkan kadar gula dalam darah, membekalkan sumber tenaga dan membantu mengelak makan terlalu banyak tanpa dikawal.

Mengamalkan diet sihat
Pastikan anda mendapatkan protein optimum untuk mengekalkan otot baik. Ambil makanan mengandungi kadar serat tinggi dan makanan pembakar lemak untuk meningkatkan kadar metabolisme. Minum air sekurang-kurangnya lapan gelas sehari.Tidak mendapat air mencukupi, melambatkan semua sistem badan termasuk kadar metabolisme.

Tidur cukup
Tidur sekurang-kurang tujuh atau lapan jam setiap malam penting untuk mengekalkan metabolisme sihat. Kekurangan tidur boleh mengganggu tubuh untuk membakar kalori. Jumlah tidur berlebihan juga tidak memberikan kesan sama. Cuba kekalkan rutin konsisten dan bangun waktu lebih kurang sama setiap hari.

Hindari tekanan
Kortisol adalah hormon yang memberitahu tubuh untuk menyimpan lemak sebagai persediaan sekiranya dalam situasa tekanan tinggi tatkala anda mengalami gangguan emosi. 

Kesan matahari
Sinar matahari baik untuk kesihatan dan metabolism anda. Kajian menunjukkan menghabiskan masa lama dalam persekitaran tertutup dan gelap mempunyai kesan fisiologi sama seperti apabila anda tidur atau menambahkan berat badan. Dapatkan sedikit sinar matahari untuk menaikkan kadar degupan jantung dan menghirup udara segar.

Makanan pedas
Ia mampu membakar kalori sejurus 30 minit selepas makan.

Kesegaran teh hijau
Gantikan kopi atau teh tarik dengan pengambilan teh hijau kerana teh itu diperkaya dengan polifenol bertindak meningkatkan kadar metabolisme
__________________
set shape up ..pilihan ramaiiiii.. langsing dan sihat bersama Cinch..

Moga artikel yang dikongsikan bermanfaat buat semua..Dan oh ya.. dah alang2 ckp pasal metabolisme dan berat2 badan berlebihan ni.. Ni saya share set kegemaran majoriti customer saya.. set Shape up..Ia mengandungi protin shake Cinch.. Tau tak apa yg membezakan protin Shaklee Cinch dgn protin jenama lain?
Bezanya protin Cinch mengandungi  Leucine serta formula yg bertindak membakar lemak dengan mengekalkan otot2 yg berharga itu..Otot2 itu perlu utk badan membakar kalori dengan lebih efisien dan  meningktkan kadar metabolisme anda..
Jadi pastikan anda membeli protin shake yang tepat.. Kerana jika tidak, anda mungkin fikir anda kehilangan kilogram yg banyak.. hakikatnya anda kehilangan otot2 yg berharga itu.. oh tidakk

No comments:

Post a Comment