Tuesday, October 2, 2012

Cinch Wajib Untuk Yang Diet Untuk Turun Berat Badan

“Jom breakfast”
“Takmau lah, aku diet sekarang. Makan sekali sehari je. Tu pun makan roti je”
“Wah patutlah makin kurus!”
Biasa kan dengar dialog seperti di atas?

3 bulan kemudian…

“Hmm susah betul lah.. badan aku ni… Bila deh stop diet, naik balik”
Pun biasa juga kan?

Diet dengan ‘tidak makan’ adalah diet yang tidak sihat malah lebih teruk ia merosakkan sel-sel badan kerana kurang nutrien (akibat kurang makan). Berat badan dapat turun dengan cepat kerana diet melampau ni merosakkan otot. Sel2 otot ‘mengecut’ menyebabkan ia menjadi ‘ringan’, sedangkan sel lemak sebenarnya masih ada. Ini kerana otot lebih berat dari lemak.

Lalu bila dah mula tinggalkan diet tersebut dan makan seperti biasa, sel2 badan dah mula mendapat nutrien yang cukup.. dan nahhh naiklah balik badannya.

Inilah yang dikatakan ‘kesan yo-yo’ atau ‘yo-yo effect’.
Jadi apakah salah diet dengan kurang makan atau tidak makan?
Tidak salah tapi pastikan ada ‘replacement’ agar sel2 badan kita terutama sel otot terpelihara. Jadi dalam berdiet extreme seperti itu, haruslah jangan dilupa nutrien2 penting yang diperlukan oleh sel2 tubuh terutama untuk metabolisma dan pembinaan otot agar proses pembakaran lemak berlaku dengan berkesan.

Dapatkan Cinch Shake hari ini! terbukti berkesan secara klinikal.




 
Boleh terus ORDER DISINI atau anda boleh hubungi saya


Siti Marlina binti Badaruddin
Shaklee ID 859745
016 350 5456 (sms whatsapp)
 



No comments:

Post a Comment