Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee

Bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai?

Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?... kerana ada kesan kat kadar penyerapan.. kebiasaannya saya akan memberikan jadual makan kepada customer2 saya


The basic rule are:

VITAMIN LARUT AIR (B dan C) :
Seeloknya diambil bersama segelas air

VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) :
Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.

Ostematrix (Kalsium) :
Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu

Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas:

Selepas breakfast :
Vita C, Vitalea, Ostematrix

Morning tea break:
Minum segelas ESP (Kalau tiada ESP..boleh gantikan dengan Cinch Shake/ MealShake)

Selepas Lunch :
Alfalfa ( 3-6 biji) * yg ni ikut badan masing..sebab ada yang mkn 2 pg,2 ptg,2mlm..ada plak yg 3 pagi..3 ptg
1 biji B Complex
3 capsules Lecithin (utk pecahkan lemak yg baru dimakan tadi supaya tidak disimpan dalam badan.
1 biji Omega Guard

Afternoon teabreak :
Minum segelas ESP

Selepas Dinner :
Yang jenis berkapsul~Lecitin/Omega/Vitamin E

Sebelum tidur :
Ostematrix

* Jadual ni flexible yer.. bergantung kat individu masing2. ..cuma nasihat saya..... jangan mkn semua sekaligus...dan pastikan sehari pengambilan air putih adalah sebanyak 3liter sehari.. sebab tu saya pecah2kan ikut timenyer..

* utk pengambilan vitamin selain dari di atas.. insyaAllah saya akan berikan jadualnya ikut keperluan anda ...




Macam saya...sekiranya anda dah lama stop bfeeding..anak dah besar..tapi vitamin seperti B Complex, Vita C, GLA Complex , ESP (soy protin) memang tak boleh skip..wajib hari2..... Ostematrix (cal/mag) pula saya hanya makan pada weekend je ..

Vitalea, Zinc, Omega, saya mkn seminggu 2-3x je..tidak hari2....lecithin pun kadang2 bila rasa perut mcm boroi ..hehe....yerlah..dah namapun makanan tambahan..ianya menampung mana2 kekurangan yang diperlukan badan.. ianya bukan makanan asas, tak perlu makan sehari sampai berpuluh biji......kita tetap harus mendapatkan makanan sebenar...

ok.. selamat mencuba dan saya doakan anda semua kekal sihat dan bertenaga..dan yg paling utama..BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG 2-3 LITER SEHARI

untuk membuat pesanan atau nak register ahli Shaklee, boleh terus hubungi saya
016 350 5456 sms/ whatsApp  @ email saya - simply4mama@gmail.com


Salam sayang dari saya,
Siti Marlina Badaruddin
Shaklee ID no. 859745

107 comments:

  1. Assalam sis..nk tnye zinc elok dimakan waktu ila ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Anne,
      Zinc disarankan diambil semasa perut kosong (sebelum makan), ada sebabnya. Ini kerana, dalam proses pencernaan yang normal, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan, dan mengikat dirinya dengan bahan lain.

      Delete
    2. salam sis, vit e n vit c blh mkn pd msa yg sma or asing2?

      Delete
  2. Salam..vit c ada stok lg tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Sue,

      Setakat harini, belum ada lagi..

      Delete
  3. Zinc blh ambil setiap hari kh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi i, U sihat?? hehe
      Zinc boleh makan setiap hari :)
      Tq

      Delete
  4. Salam. Blh dptkn nasihat mcm mane nk consume Gla + Alfalfa + Vit. E Comp + ESP dlm sehari? Blh dptkn jadual pengambilan yg betul? Tnx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,
      GLA - 2 biji sehari
      Alfalfa - 10 biji sehari [4:3:3]
      Vit E - 1 biji sebelum tidur
      ESP - 2 scoop pagi & 2 scoop petang, bancuh ngan air suam atau sejuk shj ya.

      Delete
  5. Salam.. betuke zinc complex tu di makan selepas makan, dekat botol tunjuk sebelum makan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, ya betul Zinc Complex makan sebelum makan :)

      Delete
  6. assalamualaikum,

    Nak tanya waktu sesuai untuk makan OMEGA & LECITIN..bila ye?

    tQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mama Marcello,

      Dua2 lepas makan.
      Omega 3 biji sehari [1:1:1] pagi, tghari,malam
      Lecithin 6 biji sehari [3:3] pagi:malam

      Delete
  7. Salam

    sy baru beli set kesuburan utk hamil, betul tak cara makan nya macam ni?

    utk Suami
    Zinc complex -pg (sebelum makan) 1 biji
    Vitamin E-Lepas makan malan 1 biji sebelum tidur

    utk isteri
    gla complec 2 biji pagi dan malam
    GLA - 2 biji sehari
    Alfalfa - 2 biji sehari waktu tgh hari
    ESP - 2 scoop pagi & 2 scoop petang,
    Folic asid - makan bersama alfalfa

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcam mane ngan gla complex? anway..terima kasih sgt sebab sudi reply.(walaupon sy tak beli dengan awak (sbnrnye sy juga ahli shaklee, tp sy sendiri pun lom paham, baru nk belajar) moga murah rezeki awak anak beranak.

      Delete
    2. GLA complex dah betul dah makan 2 biji sehari

      Terima kasih, Aminn :)

      Delete
  8. Salam..kalau makan sustained release vita c plus ni 2 biji sehari tape ke ??

    ReplyDelete
  9. salam sis..
    saya br beli set kurus
    alfafa
    omega
    chinch

    cara makan yg betul cmner eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Alfalfa utk detoks makan 10 biji sehari [4:3:3 pagi, tghari dan malam]
      Omega 3 biji sehari selepas makan
      Cinch bancuh 2-3 scoop sebelum lunch dan sebelum dinner. shake ngan air suam atau sejuk shj

      Delete
  10. Assalam.. saya ada beli esp, lecithin, gla, alfalfa dan b comp.. semua vitamin boleh campur sekali ke atau kena asing2?? Macamana cara makan yg sesuai tuk keberkesanannya..terima kasih..

    ReplyDelete
  11. salam....
    Nak tanya, betul ke cara pemakanan vitamin shaklee saya?
    GLA Complex ; 1 biji pagi after lunch, 1 biji mlm before tidur
    Lecithin ; 3 biji before lunch (dlm masa lebih kurang 30 min bf lunch), 3 biji before dinner
    ALFAFA Complex ; 5 biji after lunch (lebih kurang 30 min lps mkn), 5 biji after dinner..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,
      ya betul, semoga lebih sihat dan bertenaga..

      Delete
  12. salam..sy nak tanye. kalau gla tu amij sehari sekali je boleh ke? and boleh x explain cara pengambilan utk vita c dan b complex..tq dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, boleh makan gla complex 1 biji sehari.
      Sebenarnya tiada jadual khusus dalam makan Vitamin, tapi saya boleh cadangkan makan vit c lepas bfast dan b compleks lepas makan tghari.

      Delete
  13. Assalamualaikum. Boleh cadangkan cara pengambilan vitamin e, vitamin c, b-complex dan esp tak? TQ sis.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dik,

      Sebenarnya, tiada jadual khusus dalam pemakanan vitamins, tapi saya boleh suggest cara pemakanan vitamin yg saya amalkan setiap hari

      Vitamin E - 1 biji sehari sebelum tidur
      Vitamin C - 1-2 biji selepas bfast dan sebelum tidur
      B compleks - 1 biji selepas makan tghari
      ESP - kul 11am atau petang kul 4

      Delete
  14. salam....
    Nak tanya, betul ke cara pemakanan vitamin shaklee saya?
    Vita-lea & b-complex = 1 biji selepas makan pagi
    zinc = 1 biji selepas mkn tengahari dan vit. c chew = 3 biji selepas makan tengahari jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Semua di atas betul kecuali Zinc Complex makan sebelum makan ya

      Delete
  15. Salam..sy cdang nak beli esp,b complex,vit c,vit e,alfalfa,lecithin dan zink..boleh cdangkn cara mkn yg betul tak?terima kasih ye..

    ReplyDelete
  16. Klu makan alfafa atau omega utk detox kan sis. Tp sy takut sbb bila makan sebarang product yg boleh detox, jerawat akan byk keluar. If consume product shaklee, ada tak kemungkinan berlaku mcm tuh ye? TQ

    ReplyDelete
  17. Cadangkan pemakanan esp, lecithin, alfalfa dan ostometrik. Untuk + n pekatkan susu + kurus. Tq

    ReplyDelete
  18. Boleh tak makan omega sebelum ambil meal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tiada masalah ianya tidak memudaratkan. Tapi sebaik2nya pengambilan vit dilakukan selepas makan supaya kadar penyerapan vit lebih baik dan optimum jika diambil bersama2 dengan makanan

      Delete
  19. Kredit utk empunya blog wlpn ada yg xbeli produk dgn tuan punya blog.. terbaik moga mdpt redha allah.. semoga murah rez dan sentiasa dlm rahmat allah :-)

    ReplyDelete
  20. Salam.tumpang tny, coQ health elok mkn wktu bila ye?

    ReplyDelete
  21. Assalam..
    Nak tnya, klu mkn zinc b4 mkn sarapan, adakah di jarakkan 1 jam ke baru blh mkn?
    Klu mkn alfalfa wktu mlm tu, adakah selepas 1 jam blh mkn vit E?

    ReplyDelete
  22. Cadangkan pemakanan lecithin & alfalfa Untuk kurus. Tq

    ReplyDelete
  23. Salam...nk tnye..sy sdg hamil n mempunyai mslh hb rndah...sy bru 3 ari mkn vit c,vitalea n b comp ...cara pengambilan sy ambil 2biji vitalea,1biji b comp n 1 biji vit c slps brekfast...btol x cara pengambilan sy ni?tq..:)

    ReplyDelete
  24. Saya baru beli shaklee Vitalea, Vitamin C, B Complex, Alfalfa, GLA dan Zinc (untuk rawatan kesuburan) adakah betul cara pengambilan seperti berikut:-

    SUAMI

    Sebelum sarapan: Zinc Complex 1
    Lepas sarapan: Vitamin C 1
    Sebelum tidur: Vitalea 1

    ISTERI

    Lepas sarapan:, Vitamin C 1
    Lepas makan tengahari: B Complex 1, Alfalfa 3
    Lepas makan malam : GLA 1, Alfalfa 3

    ReplyDelete
  25. Salam sis.. nk tnya boleh x omega dimakan bersama vit c ..? Sekarang sy ambik 3 produk nie vit c, omega dan vit e..wktu pagi sy perlu mkn ubat

    Jd tgh hari sy mkn vit c, ptg sikit sy mkn omega dan mlm vit c+ vit e..btl x pengambilan vit shaklee sy..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Omega, Vit C & E boleh dimakan serentak. tiada masalah.
      Apa yg tak digalakkan ialah makan VIT E X ALFALFA, OSTE X VITALEA, VIT E X GLA.

      Delete
  26. Salam sis,nk tny blh?mcm mne cara pengambilan vit c,b complek, vit e,esp n gla..blh suggest utk sy x..hrp dpt mmbantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Fatin, sebenarnya tiada jadual khusus dlm makan vitamin. Apa yg penting.. ianya dimakan mengikut sukatan yg dicadangkan pada label botol tersebut dan masa yg sesuai terpulang pada individu.
      Tetapi saya boleh mencadangkan beberapa tips agar vits yg fatin ambil mendapat penyerapan yg optima dan berkesan.

      2-3 scoop ESP sebelum sarapan - shake dgn air suam/sejuk shj.
      1 tab vit C - selepas sarapan

      Selepas lunch -

      1 B COMPLEX
      2 GLA

      Selepas dinner/ sebelum tido -
      1 biji Vit E


      Kalau tak sempat bancuh ESP sebelum bfast..boleh juga bancuhkan ESP tadi 2 jam sebelum makan tghari.

      Inilah cara yg saya praktik kan dlm makan vits Shaklee.

      Semoga bermanfaat kpd Fatin, ..anything..boleh terus sms/ whatsapp kat saya 016 350 5456. tqtq

      Delete
    2. Ok akk time kasih bnyk mmbantu sy..hrap bisnes shaklee akk success ye..amimm

      Delete
    3. Akk..gla n bcomplek tu ambil skli gus ke lps lunch..hihi sory bnyk tny..

      Delete
  27. As slm sis...terima kasih dgn tuan empuanya blog..sy kagum sb dia snggup kongsi ilmu dan x lokek jika ditanyakan cara jadual mkn vit shaklee ni...jujurnya x semua distributor shaklee begini...mereka kebanyakkan akan consult customer mereka shja...respect dgn tuan empunya blog..semoga rezekimu bertambah..Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..., thanks for the 'doa'..
      Amin... :))

      InsyaAllah saya akan sharekan info2 yg berkaitan dengan vitamin Shaklee berdasarkan pembacan saya di majalah2, entry2 kesihatan dari internet (google), pengalaman sendiri dan testimonial2..

      Alhamdulillah, semoga memberi manfaat dan saya juga sentiasa mendoakan anda semua sentiasa kekal sihat dan bertenaga..

      Delete
  28. hi kak,klau mkn vit c+ vit e + carotomax blh ke? xde kesan smpingan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketiga2 supplement di atas (C, E dan Caratomax) adalah supplement high anti oksida. Boleh makan sekali tapi ada baiknya kita asingkan waktu pengambilan contohnya Vit C makan waktu pagi, Caratomax selepas lunch dan vit E sebelum kita tido. supaya supplement tersebut mudah diserap dengan optima..InsyaAllah

      Delete
  29. Salam sis, bile waktu paling sesuai ambil carotomax? Sis kate via A better ambil after makanan berlemak right? So carotomax ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Caratomax dlm kumpulan Vit A - makan selepas makan

      Delete
  30. sy ade vit b ,c, e, gla, zinc n esp..mohon sis bantu sy susun jadual pemakanan vit2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi White Heart, saya boleh suggest mcm ni ya..

      2 scoop ESP - sebelum bfast (shake/ bancuh ngan air suam dan sejuk shj)
      Lepas sarapan - 1 biji vit C dan 2 biji GLA complex
      lepas lunch - 1 biji B complex
      Sebelum dinner, makan 2 biji zinc complex
      Sebelum tido - 1 biji vit E

      Jangan lupa minum air at least 3L sehari

      Delete
  31. Assalamualaikum,

    Saya ada lechitin, omega,alfalfa,zinc,vita-e, herblax.

    boleh bg saya suggestion yg sgt mujarab utk jadual pemakanan saya? sbb byk versi.. trima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Sebenarnya tiada jadual khusus dlm makan supplement..

      Lecithin - 6 biji sehari (asingkan pagi + malam) kalau terskip pagi.. bolehlah makan lepas lunch + malam. makan selepas makan

      Omega kalau dewasa 3 biji sehari selepas makan..pun kene asing2kan pagi tghari dan malam. utk kanak2 1 biji dah cukup

      Alfalfa dan vit E x boleh makan sekali ya.. kene gapkan 2 jam.

      Herblax max 4 biji ( sebelum/selepas 2jam makan)

      zinc - 1 biji sebelum makan

      ++penting - tingkatkan pengambilan masak 3 liter sehari utk mendapat result yg baik

      Delete
  32. salam..sya pn baru guna produk shaklee ni..nk tanya la cara makan cmne..sya ada set kurus lecithin,alfafa n herbalax..pastu vit c n vit e..so cmne ek cara yg lebih brkesan..??tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Lecithin - 6 biji sehari sebelum makan
      Alfalfa - max 10 tablets sehari selepas makan.
      Vit C - 1 biji selepas bfast
      Vit E - selepas makan malam

      Delete
  33. Assalamualaikum...
    Tumpang tny.sy de mslh dgn period.
    Sblm sy kawen,period sy brlarutn smpai 3 bln bturut2 xpnh normal sejak umur sy 21 thn.skrn sy dh 26thn dan baru 4 bln kawen.sy dh g hospital buat pmeriksaan tp xde per2.skrng ni sy sndri xtau cm mnm nk kira tarikh sbnr sy period.adik sy der blikn sy gla complex dgn b complex.sy baru 3 ari cuba tp sy xtau nk mkn smpai period bhnti ke utk gla sbb sy dbritahu ada kiraanya lgpun sy mrncang utk hamil.
    Blh bantu sy,sy xtau nk rujjuk dkt siapa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..

      Ya, InsyaAllah GLA sangat membantu utk menstabilkan hormon.

      Saya suggest makan 2 biji GLA sehari selepas makan. dan boleh makan masa period.. apabila period dan regular, maka senanglah nak kira hari kesuburan (hari ke 14,15 & 16) dari kiraan 1st day period. 3 hari tersebut anda tidak boleh makan GLA kerana GLA akan menganggu proses persenyawaan. dan boleh teruskan makan GLA selepas hari seterunya iaitu hari ke 17 dan seterusnya..

      B complex makan 1 biji selepas lunch

      OK?

      Delete
  34. assalammualaikom boleh tlg cadang kan tak time untuk makan vitamin c,e, alfalfa dan lecithin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Nurul,

      Vit C - 1 biji selepas sarapan
      Lecithin - 6 biji sehari (sebelum makan)
      Alfalfa - 10 biji sehari selepas makan
      Vit E - 1 biji selepas makan

      Jgn lupa minum air masak 3 liter sehari

      Delete
  35. Assalammualaikum..boleh bagi cadangan jadual untuk makan GLA COMPLEX, OSTEMATRIX, B-COMPLEX, terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Fin,

      GLA complex - 2 capsule sehari selepas makan
      Ostematrix - 2 biji sebelum tido dan 2 biji selepas breakfast
      B complex - 1 biji selepas Lunch

      Delete
  36. salam. boleh ke alfafa dimakan sekali dengan ubat hospital dan masa yg terbaik untuk makan herb lex. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Sha, tidak digalakkan makan sekali ngan ubat2an ya.
      Recommended gapkan 2 jam selepas atau sebelum makan supplement utk memastikan penyerapan yg optima ��

      Herblax boleh makan anytime as long as before 2 jam sebelum atau selepas. Bagi yg 1st time pengambilan..suggest makan 4 biji sekaligus..
      Then..bolehlah kalau nak makan herblax selang sehari atau 2 hari..
      Mcm lina..makan herblax idak ler makan tiap2 hari..seminggu 3@4 kali..max 4 biji sekali telan..prefer makan kul 3 pm kat opis. So malam time detoks ��kat umah.

      Delete
  37. Salam..nk tny klu org ada darah tinggi dan mkn ubat blh ke mkn omega shaklee ni?cara mknnye mcm mn pula ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, boleh makan..tapi perlu di jarakkan masa pengambilan at least 2 jam. Omega di ambil 3 capsules sehari selepas makan. Semoga sihat selalu.. :))

      Delete
  38. hello bole bantu sy tk. saya mkn set nak hamil dgn pngambilan b-complex dan vit e sahaja bole tak? (pengambilan baru seminggu) mcm mna cara pengambilan yg sepatutnya?...sy mngamalkn memakan GLA tp saya dah stop sbb effect pada kulit. kulit terasa kering dan gatal

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum kak . Nak tanya , nanti time bulan puasa cara pengambilan b complex , vit c ng vit e camne pulak ye .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dik, semasa dlm bulan puasa nanti..akak cadangkan
      SELEPAS SAHUR - 1VIT C
      LEPAS BERBUKA - 1 B COMPLEX
      LEPAS TERAWIH/ SEBELUM TIDUR - 1 VIT E

      Sekiranya nurul nak makan b dan e sekali lepas berbuka pun boleh..tiada masalah..☺

      Delete
  40. salam kak..
    sy de maslah period x teratur dn sdg merncg hamil..sy x pasti betok ke set shaklee yg sy bli ni..vitalea,bcomplex,alfalfa dan gla...cara pemakanan nye pula mcm mne sbb alfalfa tu 10 biji sehari kan??...mohon pndangan kak...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Zana, terima kasih berminat ngan Shaklee. Suppleemnt2 di atas Zana boleh amalkan sbg ikhtiar utk hamil secara tidak langsung utk mengekalkan kesihatan yg lebih baik. InsyaAllah.

      Sebenarnya tiada jadual khusus dalam makan supplement, tapi saya boleh cadangkan seperti di bawah

      Selepas bfast - 1 biji Vitalea + 1 capsule GLA
      Selepas lunch - 1 biji B complex + 5 biji Alfalfa
      Selepas dinner - 5 biji alfalfa
      Sebelum tido - 2 biji GLA

      Jangan lupa berdoa dan minum air masak at least 3 liter sehari.

      Take care Zana :))

      Delete
    2. ok..tq sgt2 kak dgn info tu...insyallah.. :)

      Delete
  41. Salam sis sya nak tya boleh tak breastfeeding ambik vitamin e..ada side effect tak pada pengeluaran susu tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..

      Boleh..tiada masalah :))

      Delete
  42. Salam puan,sy nak tau ada tak waktu yg sesuai utk makan carotomax selain dari waktu selepas makan tgh hari.bolehkah vitamin ini diambil slps makan malam? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...

      Ya..boleh makan selepas malam

      Delete
  43. As salam puan...sy ada vit c, vit e, vitelea, b com, cinch, oste, lecithin n alfafa...macamane yer cara mkn...kdg2 sy skip jgk sbb byk jns..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikukussalam..

      Vit C, E dan B boleh makan sekali 1 biji each. Cinch shake take 2 scoop sebelum bfast. Lecithin 6 capsule sehari sebelum makan. Alfalfa makan 10 biji sehari selepas makan.
      Jgn lupa kene minum air masak at least 3 liter sehari

      Delete
  44. salam...nak tanya cara terbaik makan zinc vita c dan vita e

    zinc tu dimakan sebelum sarapan ..
    vita c selepas makan tghari
    vita e sblm tidur ataupun slps makan malam

    ReplyDelete
  45. salam.... camne cr pengambilan alfalfa utk keputihan? dan vit apa yg sesuai utk menambah berat badan dan kesuburan?

    ReplyDelete
  46. Salam...nak tanya..kalau mengandung boleh ke makan gla complex?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, terima kasih berminat ngan Shaklee..

      Gla complex tidak digalakkn makan semasa hamil. Tq

      Delete
  47. Salam..nak tanya.. saya ada asthma ... kalau ada omegaguard, carotomax & vita-lea.. cara pengambilan macama mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Omega guard sehari makan 3.capsules sehari selepas makan.
      Caratomax dan Vitalea makan 1 biji sehari selepas makan.

      Delete
  48. assalamualaikum...maaf nk bertanya macam mana pengambilan untuk banyakkan susu ibu?terima kaseh harap membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Puan,

      Sememangnya Susu Ibu adalah supplement terbaik utk bayi kerana mengandungi zat makanan dlm nisbah yg betul dan isi kandungannya berubah mengikut keperluan bayi selain dpt melindungi bayi dr serangan penyakit. Puan boleh click di entry saya di bawah on petua susu ibu banyak
      . TQ

      http://simply4mama.blogspot.com/2013/04/petua-susuibu-jadi-banyak.html

      Delete
    2. TERIMA KASEH ^^

      Delete
  49. salam.. boleh bertanya?
    sy bru beli set utk lelaki..
    katanye makan zinc 1 + coq10 1 selepas lunch.. dan vitamin e sebelim tidur.. adakah. betul cara pemakanannya? btl2 minta bantuan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..

      Betul dan boleh terus amalkan cara pemakanan tersebut KECUALI Zinc Complex adalah lebih baik diambil sebelum makan.

      Delete
    2. ok terima kasih sgt.. moga allah rahmati anda.. ☺:-)

      Delete
    3. Amin..Amin..Ya Robbal Alamin ☺

      Delete
  50. salam nk tanya kak..
    kalau amek gla..brape lame tempoh utk period semula??sbb sy dh ambil gla ni..dh nk hbis sebotol tu...tggal 2 biji je lg tp sy still x period...ade ke kes mcm sy ni kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, owhh.. mestilah ada..tak semestinya makan GLA boleh terus period. Depends ngan system badan memasing..ada yg lambat ada yg cepat.. kerana Shaklee ada lah supplement, tak sama dengan ubat2an klinik. Teruskan makan ya..jangan stress..kerana kalau stress lagi lambat period nak stabil..ok? ;))

      Delete
  51. salam.. sis sy ada pertanyaan, sy ada amik GLA sb period xtratur sejak amik suntikan depo selepas brsalin. Kini anak saya berumur 1thn 8bln, dan sy tidak merancang utk hamil lg. Blh x sy terus amik GLA utk stabilkn hormone? sy juga ada amik omega. bl sesuai utk amik kedua2 suplmt ni? tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam w.r.b
      GLA complex Shaklee banyak kebaikkan utk badan kita seperti
      mengatasi masalah Jeragat, Eczema, Diabetes, baik utk system Saraf, melambatkan Melambatkan monopous - mengurangkan gejala monopous seperti hot falshes, ketidakhadaman, depresi atau insomnia. Jika diambil secara berpanjangan GLA membantu dalam melambatkan penuaan, mengetatkan uterus dan tone kulit yang lebih muda.

      Gla complex makan 2 biji sehari selepas makan (anytime)
      Omega - 3 biji sehari selepas makan

      Delete
  52. Asalamualaikum..
    Sy nk tanya..Sy br beli vit C,vit E & ESP..Bley x akak bg jadual pengambilan dlm bln puasa & bln x puasa..

    Segala info yg akak berikan sy dahului dgn ucapan terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Maaf ya..dah habis raya baru perasan ada soalan yg belum di reply.
      Sebenarnya tiada jadual khusus dalam makan vitamins. Tetapi adalah lebih baik jika tahu masa dan jadual yg betul kerana ianya mempengaruhi kadar penyerapan sesuatu vitamin yg kita makan.

      Kalau adik berpuasa, boleh makan vitamin cam ni

      Selepas bersahur - ESP & VIT C
      sebelum tido - Vitamin E

      Hari biasa
      sebelum bfast - ESP (kalau terskip b4 bfast, boleh juga minum selepas 2 jam bfast) atau tak sempat belah pagi.. belah petang pun boleh contohnya 2 jam sebelum makan malam..
      selepas bfast - Vit C
      malam b4 tido - vit E

      Delete
  53. Assalamualaikum kak. Bolehkah saya makan vitamin b kordel pada waktu pagi, dan vitamin e shaklee pada waktu tengahari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, boleh tiada masalah.. yg penting..makan selepas makan. Tapi kalau akak lebih suka nak suggest macam ni..
      makan B complex selepas lunch sebab biasanya lunch kita makan berat sikit kan..so B complex akan membantu menukarkan makanan yg kita makan tu kepada tenaga..maka taklah kita akan rasa mengantuk selepas lunch malah kita akan lebih bertenaga.. Vitamin E pula saya suka nak suggest makan sebelum tido kerana Vit E lebih absorb semasa kita tido. B complex Shaklee adalah yg terbaik kerana 1 biji B complex Shaklee mengandungi semua kumpulan B yg sangat diperlukan oleh badan dan semestinya ianya vitamin SEMULAJADI :))

      Delete
  54. Asslm.. kak..blh x sy mkn zink skali dgn vita c b4 brekfast?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Boleh tiada masalah.. :))

      Delete
  55. Asslm...kak sya tuari bru kgugurn jdi period tk dtg2 lgi...sya ada ambil jamu seri pengantin, vita lea dan gla...jdi btol tak cra pngmbilan sya ini...

    Slpas srapan - jamu
    slpas mkn tgh - vita lea 1biji
    slpas mkn mlm - gla 1biji

    ReplyDelete
  56. hohoho..ada jadual juga rupanya utk kesan optimum

    ReplyDelete