Jadual Pengambilan Vitamin Shaklee

Bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai?

Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?... kerana ada kesan kat kadar penyerapan.. kebiasaannya saya akan memberikan jadual makan kepada customer2 saya


The basic rule are:

VITAMIN LARUT AIR (B dan C) :
Seeloknya diambil bersama segelas air

VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) :
Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.

Ostematrix (Kalsium) :
Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu

*APA YANG TAK DIGALAKKAN :
Elakkan pengambilan Alfafa bersama Vitamin E kerana akan mengganggu penyerapan vitamin E

Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas:

Selepas breakfast :
B Complex, Vita C, Vitalea

Morning tea break:
Minum segelas ESP (Kalau tiada ESP..boleh gantikan dengan Cinch Shake/ MealShake)

Selepas Lunch :
Alfalfa ( 3-6 biji) * yg ni ikut badan masing..sebab ada yang mkn 2 pg,2 ptg,2mlm..ada plak yg 3 pagi..3 ptg...

Afternoon teabreak :
Minum segelas ESP

Selepas Dinner :
Yang jenis berkapsul~Lecitin/Omega/Vitamin E (Jika Ada)

Sebelum tidur :
Ostematrix

* Jadual ni flexible yer.. bergantung kat individu masing2. ..cuma nasihat saya..... jangan mkn semua sekaligus...dan pastikan sehari pengambilan air putih adalah sebanyak 3liter sehari.. sebab tu saya pecah2kan ikut timenyer..

* utk pengambilan vitamin selain dari di atas.. insyaAllah saya akan berikan jadualnya ikut keperluan anda ...




Macam saya...sekiranya anda dah lama stop bfeeding..anak dah besar..tapi vitamin seperti B Complex, Vita C, GLA Complex , ESP (soy protin) memang tak boleh skip..wajib hari2..... Ostematrix (cal/mag) pula saya hanya makan pada weekend je ..

Vitalea, Zinc, Omega, saya mkn seminggu 2-3x je..tidak hari2....lecithin pun kadang2 bila rasa perut mcm boroi ..hehe....yerlah..dah namapun makanan tambahan..ianya menampung mana2 kekurangan yang diperlukan badan.. ianya bukan makanan asas, tak perlu makan sehari sampai berpuluh biji......kita tetap harus mendapatkan makanan sebenar...

ok.. selamat mencuba dan saya doakan anda semua kekal sihat dan bertenaga..dan yg paling utama..BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG 2-3 LITER SEHARI

untuk membuat pesanan atau nak register ahli Shaklee, boleh terus hubungi saya
016 350 5456 sms/ whatsApp  @ email saya - simply4mama@gmail.com


Salam sayang dari saya,
 
Siti Marlina Badaruddin
ID 859745

65 comments:

  1. Assalam sis..nk tnye zinc elok dimakan waktu ila ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Anne,
      Zinc disarankan diambil semasa perut kosong (sebelum makan), ada sebabnya. Ini kerana, dalam proses pencernaan yang normal, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan, dan mengikat dirinya dengan bahan lain.

      Delete
  2. Salam..vit c ada stok lg tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Sue,

      Setakat harini, belum ada lagi..

      Delete
    2. Salam Sue, Vitamin C Sust Release ujung Oct ni dah ada stock ya.., kalau nak order boleh contact Lina, tq

      Delete
  3. Zinc blh ambil setiap hari kh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi i, U sihat?? hehe
      Zinc boleh makan setiap hari :)
      Tq

      Delete
  4. Salam. Blh dptkn nasihat mcm mane nk consume Gla + Alfalfa + Vit. E Comp + ESP dlm sehari? Blh dptkn jadual pengambilan yg betul? Tnx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,
      GLA - 2 biji sehari
      Alfalfa - 10 biji sehari [4:3:3]
      Vit E - 1 biji sebelum tidur
      ESP - 2 scoop pagi & 2 scoop petang, bancuh ngan air suam atau sejuk shj ya.

      Delete
  5. Salam.. betuke zinc complex tu di makan selepas makan, dekat botol tunjuk sebelum makan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, ya betul Zinc Complex makan sebelum makan :)

      Delete
    2. Mohon pejelasan.., kenapa kite perlu ambil Vit E sebelum tido? sbb saya pun ade beli Vit E Shaklee :) Terima Kasih.

      Delete
    3. Hi kOcHa, terima kasih bertanya..

      Sebenarnya tiada jadual khusus dlm makan supplement. Bila2 pun boleh dan ianya tak memudaratkan..
      Apa yg saya baca dan google..supplement yg bersifat antioksida sangat berkesan dan mudah diserap oleh badan semasa kita sedang tido ��

      Delete
  6. assalamualaikum,

    Nak tanya waktu sesuai untuk makan OMEGA & LECITIN..bila ye?

    tQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mama Marcello,

      Dua2 lepas makan.
      Omega 3 biji sehari [1:1:1] pagi, tghari,malam
      Lecithin 6 biji sehari [3:3] pagi:malam

      Delete
  7. Salam

    sy baru beli set kesuburan utk hamil, betul tak cara makan nya macam ni?

    utk Suami
    Zinc complex -pg (sebelum makan) 1 biji
    Vitamin E-Lepas makan malan 1 biji sebelum tidur

    utk isteri
    gla complec 2 biji pagi dan malam
    GLA - 2 biji sehari
    Alfalfa - 2 biji sehari waktu tgh hari
    ESP - 2 scoop pagi & 2 scoop petang,
    Folic asid - makan bersama alfalfa

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk Suami:
      Zinc complex -pg (sebelum makan) 1 biji + 1 biji malam sebelum makan
      Vitamin E-Lepas makan malan 1 biji sebelum tidur

      utk isteri:
      Alfalfa - 10 biji sehari [asingkan utk pagi, tghari & malam]
      ESP - 2 scoop pagi & 2 scoop petang [bancuh ngan air suam atau sejuk shj]
      Folic asid (b complex) boleh makan bersama alfalfa tetapi Alfalfa x boleh makan bersama Vitamin E

      Delete
    2. mcam mane ngan gla complex? anway..terima kasih sgt sebab sudi reply.(walaupon sy tak beli dengan awak (sbnrnye sy juga ahli shaklee, tp sy sendiri pun lom paham, baru nk belajar) moga murah rezeki awak anak beranak.

      Delete
    3. GLA complex dah betul dah makan 2 biji sehari

      Terima kasih, Aminn :)

      Delete
  8. Salam..kalau makan sustained release vita c plus ni 2 biji sehari tape ke ??

    ReplyDelete
  9. Aslmkum..blh trgkan cr pgmblan utk set hml tmster 1? T.ksh

    ReplyDelete
  10. salam sis..
    saya br beli set kurus
    alfafa
    omega
    chinch

    cara makan yg betul cmner eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Alfalfa utk detoks makan 10 biji sehari [4:3:3 pagi, tghari dan malam]
      Omega 3 biji sehari selepas makan
      Cinch bancuh 2-3 scoop sebelum lunch dan sebelum dinner. shake ngan air suam atau sejuk shj

      Delete
  11. Slm sis..
    Vit c yg 100mg untk ibu hml kna ambk brape bji ya?kalu ikt dbtl 1bji sja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusslam,
      1 biji adalah utk kanak2, dewasa boleh makan 4-5 biji sehari utk mencukupkan keperluan seharian kerana sebiji vit C adalah 100mg shj yg mana dewasa memerlukan 500mg sehari :)

      Delete
  12. Assalam.. saya ada beli esp, lecithin, gla, alfalfa dan b comp.. semua vitamin boleh campur sekali ke atau kena asing2?? Macamana cara makan yg sesuai tuk keberkesanannya..terima kasih..

    ReplyDelete
  13. Hai..sy bru lepas ceaseran dan sekrg tgh berpantang.. sy ada beli vitamin c chew, esp, vita lea, b complex, ostematrix.. blh bg jadual pengambilan tak ? Tq

    ReplyDelete
  14. salam....
    Nak tanya, betul ke cara pemakanan vitamin shaklee saya?
    GLA Complex ; 1 biji pagi after lunch, 1 biji mlm before tidur
    Lecithin ; 3 biji before lunch (dlm masa lebih kurang 30 min bf lunch), 3 biji before dinner
    ALFAFA Complex ; 5 biji after lunch (lebih kurang 30 min lps mkn), 5 biji after dinner..

    ReplyDelete
  15. Salam..kalau coq 10 Health Plus tu boleh makan lebih dari sekali sehari ke? Contoh lepas breakfast pagi dan lepas makan malam? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. COQ10 sebiji sehari sudah memadai ya En Imran

      Delete
  16. salam..sy nak tanye. kalau gla tu amij sehari sekali je boleh ke? and boleh x explain cara pengambilan utk vita c dan b complex..tq dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, boleh makan gla complex 1 biji sehari.
      Sebenarnya tiada jadual khusus dalam makan Vitamin, tapi saya boleh cadangkan makan vit c lepas bfast dan b compleks lepas makan tghari.

      Delete
  17. Assalamualaikum. Boleh cadangkan cara pengambilan vitamin e, vitamin c, b-complex dan esp tak? TQ sis.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dik,

      Sebenarnya, tiada jadual khusus dalam pemakanan vitamins, tapi saya boleh suggest cara pemakanan vitamin yg saya amalkan setiap hari

      Vitamin E - 1 biji sehari sebelum tidur
      Vitamin C - 1-2 biji selepas bfast dan sebelum tidur
      B compleks - 1 biji selepas makan tghari
      ESP - kul 11am atau petang kul 4

      Delete
  18. salam....
    Nak tanya, betul ke cara pemakanan vitamin shaklee saya?
    Vita-lea & b-complex = 1 biji selepas makan pagi
    zinc = 1 biji selepas mkn tengahari dan vit. c chew = 3 biji selepas makan tengahari jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Semua di atas betul kecuali Zinc Complex makan sebelum makan ya

      Delete
  19. Salam..sy cdang nak beli esp,b complex,vit c,vit e,alfalfa,lecithin dan zink..boleh cdangkn cara mkn yg betul tak?terima kasih ye..

    ReplyDelete
  20. Klu makan alfafa atau omega utk detox kan sis. Tp sy takut sbb bila makan sebarang product yg boleh detox, jerawat akan byk keluar. If consume product shaklee, ada tak kemungkinan berlaku mcm tuh ye? TQ

    ReplyDelete
  21. salam...sy nk tny..sy br lepas brsalin. time yg sesuai utk sy mkn vit b-complex, vitalea & vit c seelok2nyer bler? tq

    ReplyDelete
  22. Cadangkan pemakanan esp, lecithin, alfalfa dan ostometrik. Untuk + n pekatkan susu + kurus. Tq

    ReplyDelete
  23. Boleh tak makan omega sebelum ambil meal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tiada masalah ianya tidak memudaratkan. Tapi sebaik2nya pengambilan vit dilakukan selepas makan supaya kadar penyerapan vit lebih baik dan optimum jika diambil bersama2 dengan makanan

      Delete
  24. Kredit utk empunya blog wlpn ada yg xbeli produk dgn tuan punya blog.. terbaik moga mdpt redha allah.. semoga murah rez dan sentiasa dlm rahmat allah :-)

    ReplyDelete
  25. Salam.tumpang tny, coQ health elok mkn wktu bila ye?

    ReplyDelete
  26. Salam..
    Blh terangkan waktu makan dan cara pengambilan meal shake dan juga omega utk bdk 4 tahon?

    ReplyDelete
  27. Assalam..
    Nak tnya, klu mkn zinc b4 mkn sarapan, adakah di jarakkan 1 jam ke baru blh mkn?
    Klu mkn alfalfa wktu mlm tu, adakah selepas 1 jam blh mkn vit E?

    ReplyDelete
  28. Cadangkan pemakanan lecithin & alfalfa Untuk kurus. Tq

    ReplyDelete
  29. Salam...nk tnye..sy sdg hamil n mempunyai mslh hb rndah...sy bru 3 ari mkn vit c,vitalea n b comp ...cara pengambilan sy ambil 2biji vitalea,1biji b comp n 1 biji vit c slps brekfast...btol x cara pengambilan sy ni?tq..:)

    ReplyDelete
  30. Saya baru beli shaklee Vitalea, Vitamin C, B Complex, Alfalfa, GLA dan Zinc (untuk rawatan kesuburan) adakah betul cara pengambilan seperti berikut:-

    SUAMI

    Sebelum sarapan: Zinc Complex 1
    Lepas sarapan: Vitamin C 1
    Sebelum tidur: Vitalea 1

    ISTERI

    Lepas sarapan:, Vitamin C 1
    Lepas makan tengahari: B Complex 1, Alfalfa 3
    Lepas makan malam : GLA 1, Alfalfa 3

    ReplyDelete
  31. Salam sis.. nk tnya boleh x omega dimakan bersama vit c ..? Sekarang sy ambik 3 produk nie vit c, omega dan vit e..wktu pagi sy perlu mkn ubat

    Jd tgh hari sy mkn vit c, ptg sikit sy mkn omega dan mlm vit c+ vit e..btl x pengambilan vit shaklee sy..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      Omega, Vit C & E boleh dimakan serentak. tiada masalah.
      Apa yg tak digalakkan ialah makan VIT E X ALFALFA, OSTE X VITALEA, VIT E X GLA.

      Delete
  32. Salam sis,nk tny blh?mcm mne cara pengambilan vit c,b complek, vit e,esp n gla..blh suggest utk sy x..hrp dpt mmbantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Fatin, sebenarnya tiada jadual khusus dlm makan vitamin. Apa yg penting.. ianya dimakan mengikut sukatan yg dicadangkan pada label botol tersebut dan masa yg sesuai terpulang pada individu.
      Tetapi saya boleh mencadangkan beberapa tips agar vits yg fatin ambil mendapat penyerapan yg optima dan berkesan.

      2-3 scoop ESP sebelum sarapan - shake dgn air suam/sejuk shj.
      1 tab vit C - selepas sarapan

      Selepas lunch -

      1 B COMPLEX
      2 GLA

      Selepas dinner/ sebelum tido -
      1 biji Vit E


      Kalau tak sempat bancuh ESP sebelum bfast..boleh juga bancuhkan ESP tadi 2 jam sebelum makan tghari.

      Inilah cara yg saya praktik kan dlm makan vits Shaklee.

      Semoga bermanfaat kpd Fatin, ..anything..boleh terus sms/ whatsapp kat saya 016 350 5456. tqtq

      Delete
    2. Ok akk time kasih bnyk mmbantu sy..hrap bisnes shaklee akk success ye..amimm

      Delete
    3. Akk..gla n bcomplek tu ambil skli gus ke lps lunch..hihi sory bnyk tny..

      Delete
  33. As slm sis...terima kasih dgn tuan empuanya blog..sy kagum sb dia snggup kongsi ilmu dan x lokek jika ditanyakan cara jadual mkn vit shaklee ni...jujurnya x semua distributor shaklee begini...mereka kebanyakkan akan consult customer mereka shja...respect dgn tuan empunya blog..semoga rezekimu bertambah..Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..., thanks for the 'doa'..
      Amin... :))

      InsyaAllah saya akan sharekan info2 yg berkaitan dengan vitamin Shaklee berdasarkan pembacan saya di majalah2, entry2 kesihatan dari internet (google), pengalaman sendiri dan testimonial2..

      Alhamdulillah, semoga memberi manfaat dan saya juga sentiasa mendoakan anda semua sentiasa kekal sihat dan bertenaga..

      Delete
  34. hi kak,klau mkn vit c+ vit e + carotomax blh ke? xde kesan smpingan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketiga2 supplement di atas (C, E dan Caratomax) adalah supplement high anti oksida. Boleh makan sekali tapi ada baiknya kita asingkan waktu pengambilan contohnya Vit C makan waktu pagi, Caratomax selepas lunch dan vit E sebelum kita tido. supaya supplement tersebut mudah diserap dengan optima..InsyaAllah

      Delete
  35. Salam sis, bile waktu paling sesuai ambil carotomax? Sis kate via A better ambil after makanan berlemak right? So carotomax ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Caratomax dlm kumpulan Vit A - makan selepas makan

      Delete
  36. sy ade vit b ,c, e, gla, zinc n esp..mohon sis bantu sy susun jadual pemakanan vit2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi White Heart, saya boleh suggest mcm ni ya..

      2 scoop ESP - sebelum bfast (shake/ bancuh ngan air suam dan sejuk shj)
      Lepas sarapan - 1 biji vit C dan 2 biji GLA complex
      lepas lunch - 1 biji B complex
      Sebelum dinner, makan 2 biji zinc complex
      Sebelum tido - 1 biji vit E

      Jangan lupa minum air at least 3L sehari

      Delete